St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

WANDELPROGRAMMA 2019

NB. Het jaarprogramma van de SPV en soortgelijke organisaties is ook digitaal als PDF-bestand beschikbaar.   

 

Meldt u hier aan voor het ontvangen van onze nieuwsbrief vooraf aan elke SPV-wandeling.


Aanstaande SPV-wandelingen

Zaterdag 21 september 2019 • Corneliustocht • Heerlerheide - Schin op Geul • 14+14 km (rondwandeling; vanaf Voerendaal 7,5 km)

Op het Sint-Corneliusfeest om 9.30 u. vanuit de Corneliuskerk van Heerlerheide naar Schin op Geul, waar het Corneliusoctaaf wordt gevierd. Aansluitmogelijkheid bij

In het Corneliusoctaaf een wandeling tussen twee kerken in Zuid-Limburg die een traditie kennen rond de feestdag van St.Cornelius.

Deze paus leefde rond het jaar 250, in een tijd van vervolgingen. Als krachtige verdediger van het geloof stierf hij  de marteldood. Hij wordt als beschermheilige aangeroepen tegen zenuwziekten en overspannenheid. De verering is waarschijnlijk vanuit Kornelimünster (bij Aken) naar Limburg gekomen, met Borgharen, Schin op Geul en Heerlerheide als bekendste pelgrimsplaatsen.

In 1839 werd in Heerlerheide de eerste Corneliuskerk gebouwd en kwam de Cornelius-verering spoedig op gang. Tijdens de acht dagen (octaaf) rond het jaarfeest van de H.Cornelius, 16 september, trekken nog altijd een paar duizend pelgrims naar deze drie kerken.

 

In de Corneliuskerk, Kerkstraat 8 te Heerlerheide, wordt de 14 km lange pelgrimswandeling begonnen om 09.30 uur. Deze kerk is bereikbaar vanaf de stations Heerlen en Sittard met Arrivabus 40 (halfuursdienst; halte Lokerstraat).

De wandelaars worden van daaruit met de pelgrimszegen heengezonden en wandelen dan via station Voerendaal (11.00 uur: opstapmogelijkheid na 6,5 km) en de Mariakapel van Craubeek (bezinningsmoment) naar een andere kerk die een Corneliusoctaaf kent: de parochiekerk van Schin op Geul. Daar zullen de pelgrims rond 13.30 uur aankomen en de tocht afsluiten met een korte bezinning.

Na een pauze (brasserie Salden, tegenover de kerk) begint om 14.30 uur de wandeling terug langs een andere, eveneens 14 km lange route. Aankomst in Heerlerheide: 17.30 uur.

Om mee te doen hoeft men tevoren zich niet aan te melden; om 09.30 uur aanwezig zijn in de Corneliuskerk te Heerlerheide is voldoende.

 

Vrijdag 1 november 2019 • Allerheiligentocht • rondom Thorn • 10 km (rondwandeling)

Startpunt is bereikbaar met buslijn 73.

Met 15 kapellen heeft Thorn de hoogste kapellen-dichtheid van ons land. En alle zijn toegewijd aan evenzoveel heiligen. Restauratie en beheer berusten bij de Stichting Kruisen en Kapellen Thorn, die dit jaar 25 jaar bestaat. Bij elke kapel staan we stil bij de historie en de vereerde heilige. Vertrek 13.00 u. vanuit de Abdijkerk midden in het witte stadje. Pauze halverwege in Het Kapelhuis (Onder de Linden). Om ca. 16.30 u. terug in Thorn.

 

Zondag 22 december 2019 • Adventtocht • Margraten/Noorbeek/Val Dieu - Banneux • 42, 36 of 25 km (terug met de bus)

Deze 'klassieker' kan men individueel lopen vanaf Margraten tussen 7.00 en 7.30 u; vanaf Noorbeek tussen 7.45 en 8.15 u., en tussen 10.00 en 10.30 u. vanaf Val Dieu. Daar start om 10.30 u. een groepswandeling met ook een bezinning in het kerkje van Noblehaye. Om 17.30 u. is er een eucharistieviering in Banneux met muzikale begeleiding. Voor busvervoer terug (20.00 u.) dient men vooraf via internet een buskaartje te kopen!

 


Aanstaande pelgrimswandelingen van derden

 'Meer informatie krijgt u bij de genoemde contactpersoon of via het contactadres.

 

Zaterdag 5 oktober 2019 • Sterre der Zeetocht • 25/16/9 km

Vertrek 8.30 u. van station Voerendaal. Opening in Winthagen en via opstapplaatsen Schin op Geul en Houthem naar de O.L.V.-basiliek in Maastricht. Aankomst 17.00 u. Info: Bert Van den Hof, tel. 043 407 26 09.

 

Zaterdag 9 november 2019 • Kerk en Kunstroute

Dag van bezinning, kunst en wandelen van Holset naar Wijlre (deels per auto). Vertrek: 8.30 u. bij kerk Wijlre. Prijs: € 10,-

Info: Mattie Jeukens ofm, tel. 043 363 43 48.

 


Enkele meerdaagse pelgrimstochten

Franciscaanse voettochten

De franciscaan Mattie Jeukens (Maastricht) leidt meerdaagse tochten in Frankrijk en Italië (Assisi). Zie www.franciscaansevoettochten.nl

 

Santiago de Compostela

Op de site www.santiago.nl is alles te vinden over pelgrimsroutes naar het Spaanse Santiago de Compostela.