St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Benedictus-abdijentocht Mamelis - Kornelim√ľnster (D)

Maandag 11 juli 2022 • 24 km (lijnwandeling)

 

Met feestelijk luid klokkengebeier worden de pelgrims welkom geheten op de dag van het feest van St . Benedictus bij de abdij van Mamelis.
Rond 9.30 hebben zich 29 pelgrims verzameld en wordt deze pelgrimstocht in de crypte van de abdij geopend door Nan Paffen. Zij heet de pelgrims van harte welkom, deelt praktische zaken mee en gaat in op het thema van de tocht. Het thema van de tocht is : GEZEGEND, de betekenis van het woord Benedictus.
De tocht gaat via veldwegen ten zuiden van Vijlen naar Holset waar de eerste bezinning is in het kerkje gewijd aan de H. Genoveva. Wij vervolgen onze weg richting drielanden punt. Inmiddels hebben we al een flinke klim gemaakt en is vrijwel iedereen toe aan een korte pauze. Daarna gaan wij richting Bonhoeffer kreuz waar wij de door Bonhoeffer geciteerde tekst kunnen lezen :

Von guten Mächten
Wunderbar geborgen
Erwarten wir getrost,
Was kommen mag
Gott ist mit uns am
Abend und am Morgen
Und gewiss
An jeden neuen Tag.

Hier is de tweede bezinning met tekst: “ een vogel “ en “Gezegend samen” gevolgd door het Taize lied Bless the Lord. We lopen verder door het Aachener wald . De lunchpauze is bij de Pioniersquelle, een picknick en speelplaats, nog steeds in het Aachener Wald.
In een fijn wandeltempo komen we om 15.45 uur aan bij de abdij van Kornelimunster, nadat we nog in een modern kapelletje (2002, gebouwd na herstel van een ernstig zieke) gepasseerd zijn. In de kapel van Kornelimunster met de fraaie glas in lood ramen en de door Janet Brooks-Gerloff ( 1992) geschilderde kruisweg staties, is de afsluiting van deze goed verlopen tocht. Na een korte samenzit bij de horeca in Kornelimunster door een deel van de pelgrims, gaan wij met het openbaar vervoer terug naar Mamelis. Voldaan en tevreden over een prachtige tocht met prachtig wandelweer.

 


Foto's van deze wandeling