St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

WANDELPROGRAMMA 2023

Zoals u van de SPV gewend bent, presenteren we hieronder onze pelgrimstochten voor 2023.


Het jaarprogramma 2023 bevat 10 tochten, waarvan 4 wandelingen nieuw zijn. De Brigidatocht staat voor de 25e keer op het programma. Het jaarprogramma van 2023 versie 21 mei 2023 kunt u hier downloaden en printen. Wijzigingen na 21 mei ziet u hieronder in ROOD.
Hou de berichten op onze website en via de e-mail in de gaten.

 

Meldt u hier aan voor het ontvangen van onze nieuwsbrief vooraf aan elke SPV-wandeling.

Aanstaande SPV-wandelingen

Zondag 2 juli 2023 • Van Maastricht naar de Kroningsfeesten, Tongeren (B) • 23 km

Op zondag 2 juli 2023 kan men vanuit Maastricht via Kanne en Meer meewandelen naar Tongeren om daar de Kroningsfeesten mee te maken.

Vertrek is om 09:00 uur vanaf het Mgr. Vrankenplein Wolder (gemeente Maastricht), na aankomst van Arriva Bus 3 (richting Wolder via Centrum). Men kan hier ook gratis parkeren.
Na een wandeling van 3 km over de St. Pietersberg dalen we af naar de H. Grafkapel in Kanne, waar om 09.45 uur de officiële opening van de pelgrimswandeling is. Men kan hier aansluiten.*
Via de Sint Genovakerk te Zussen komen we na 12 kilometer (ca. 12.00 uur) in Meer bij de Severinuskapel (Bergstraat 1, 3770 Riemst). Daar is een bezinningsmoment en een pauze. Ook hier kan men aansluiten.* 
We vetrekken om 12.30 uur en gaan via de Apolloniakapel naar Tongeren.
De aankomst in Tongeren is tegen 15.00 uur, dus op tijd om het grootse schouwspel mee te maken.

Vanaf het trein- en busstation gaat om 17.31 (lijn 62) de laatste die dag naar Maastricht. Deze bus stopt ook Halte Vroenhoven Grens (voor opstapplaats Kanne) Halte Tongerseweg Wolder (voor opstapplaats Wolder) en eindstation Maastricht .
Voor de terugreis naar de Severinuskapel hebt u twee mogelijkheden: 17.31 uur (lijn 62) halte Hederen, kruispunt Tolstraat  en dan nog 28 minuten wandelen (1,7 km) of 19.03 uur (lijn 39b) halte Val-Meer, Merestraat 

Meer informatie over de kroningsfeesten: https://www.kroningsfeesten.be/kroningsweek-2023/

Om mee te wandelen, is opgave vooraf niet nodig; op tijd aanwezig zijn bij de kerk van Wolder. Mgr. Vrankenplein 1 (09.00 uur) is voldoende. Wel dient men zelf voldoende proviand en drank mee te nemen: onderweg zijn er geen horecagelegenheden!

Aan deelname zijn geen kosten verbonden; tijdens de wandeling gaat wel 'de pet rond' voor een vrije bijdrage in de onkosten.

 

Onderweg aansluiten kan ook.

Met openbaar vervoer vanuit Maastricht is dit helaas niet mogelijk. U kunt wel met eigen vervoer naar de onderstaande plekken rijden.

U kunt aansluiten in:

  1. Grafkapel te Kanne Muizenberg 10. Nog 20 kilometer te gaan
  2. Severinuskapel Meer Bergstraat 1, 3770 Riemst, België is met De Lijn 39b vanuit Tongeren goed bereikbaar. Van hieruit is het nog 11 kilometer wandelen.

 

Donderdag 10 augustus 2023 • Laurentiustocht Voerendaal – Laurensberg • 17 km

Tocht op zijn jaarfeest tussen twee Laurentiuskerken. Om 10 uur van de in 1049 door paus Leo IX ingezegende kerk van Voerendaal naar die op de Laurensberg (vlak voor Aken) via  Simpelveld (bezinning en pauze) en Bocholtz. Plm 16.00 u afdalen naar de Akense voorstad voor een terras. Daar de bus naar Heerlen en overstappen op de trein naar Voerendaal.

 

Zondag 10 september 2023 • Hunsel – Kapel Onder de Linden (Thorn) – Hunsel • 14 km

350 jarig bestaan van de Kapel onder de Linden
De ‘kranke Freule’ gaf Thorn 350 jaar geleden een fenomeen van volksdevotie met de Kapel onder de Linden
Thorn herdenkt dit jaar dat de bekende Kapel onder de Linden 350 jaar geleden werd gebouwd. De replica van de Loreto-kapel in Italië groeide in drieënhalve eeuw uit tot een geliefd bedevaartsoord waar gebeden wordt voor genezing.
De kapel werd gebouwd in 1673 in opdracht van Clara Elisabeth van Manderscheidt Blankenheim, die kanunnikes was in de Abdij van Thorn. Het is een zogenaamde Loretokapel, gemodelleerd naar het huis van Maria, zoals dat volgens de legende in 1291 door engelen naar het stadje Loreto zou zijn overgebracht.
In 1796 werd door de Fransen beslag op de kerkelijke goederen gelegd, maar in 1803 werd de kapel teruggekocht door kanunnik Broeckmeulen. Na diens dood in 1822 kwam de kapel aan de parochie.
In 1811 werd de kapel naar het westen toe uitgebreid met een hoger deel. In 1898 werd een biechtkapel aangebouwd.
Wij als SPV willen graag deelnemen aan de festiviteiten daarom hebben wij een wandeling vanuit Hunsel naar Thorn op zondag 10 september 2023.
Vertrek 10.30 uur van de Jacobuskerk van Hunsel naar de Abdij-kerk te Thorn (9 km).
Om 14 uur start daar de processie naar de Kapel Onder de Linden (1 km)  b.g.v. het 350-jarig bestaan.
Na de feestelijkheden 4 km te voet of per bus terug naar Hunsel.  

 

Maandag 16 oktober 2023 • Gerardustocht van Gerardushoeve Epen naar Wittem • 7 km

Op het jaarfeest van St. Gerardus een ochtendwandeling vanaf de Gerardushoeve (tussen Epen en Eperheide) door bossen en weiden naar Wittem. Vertrek: 08.30 uur; aankomst op tijd voor de viering van 11.00 uur. Daarna te voet terug via andere route (ook 7 km) of met rechtstreekse bus lijn 57 terug naar de Gerardushoeve.

Info: www.kloosterwittem.nl.

 

Woensdag 1 november 2023 • Tocht langs vele heiligen van Valkenburg naar Maastricht

Allerheiligen

Start  10.00 uur bij de kerk van de H.Nicolaas en Barbara via Sint  Gerlach en Sint Martinus (Houthem),  Sint Monulphus en Gondulfus (Berg & Terblijt) en H.Walburga (Amby) naar Sint Servaas en de Sterre der Zee, Maastricht. Terug met de trein.

 

Zondag 17 december 2023 • Adventstocht van Margraten naar Banneux • 42, 36 of 25 km

De jaarlijkse klassieker van Margraten, Noorbeek of Val Dieu (42, 36 of 25 km) naar Maria in Banneux in de Ardennen. Met om 17.30 uur een viering aldaar. Voor busvervoer terug is aanmelden vooraf noodzakelijk: www.spvlimburg.nl.

 


Aanstaande pelgrimswandelingen van derden

 'Meer informatie krijgt u bij de genoemde contactpersoon of via het contactadres.

 

Zaterdag 10 juni 2023 • Euregionale pelgrimstocht van Drielandenpunt naar Aken

Net als Maastricht en Susteren kent ook Aken een Heiligdomsvaart. Deze vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 19 juni. Op tweede dag van de Heiligdomsvaart – zaterdag 10 juni – is er een Euregionale pelgrimstocht vanaf het Drielandenpunt in Vaals naar de Dom in Aken.

Aan deze pelgrimstocht wordt meegewerkt door de bisdommen Aken, Hasselt, Luik, Luxemburg en Roermond. Belangstellenden lopen die dag vanaf het Drielandenpunt naar de Katschhof in het centrum van Aken, waar vervolgens een openluchtviering plaatsvindt.

De wandeltocht start op zaterdagmorgen 10 juni om 8.00 uur vanaf het Drielandenpunt. Onderweg zijn er enkele korte bezinningsmomenten. De verwachting is dat de pelgrims rond 10.00 uur bij de Dom aankomen. Om 9.45 uur kunnen pelgrims voor wie de hele route te lang is zich op de Sankt-Jakbplatz in Aken aansluiten. Van daaruit is het niet ver meer naar de Dom.

Om 11.00 uur is er een openluchtmis met honderden andere deelnemers aan de Heiligdomsvaart. Na de viering is er gelegenheid om de Dom te bezoeken en de relieken te vereren. Daarna kan iedereen op eigen gelegenheid lunchen.

Om 15.00 uur is er een korte gebedsdienst met slotzegen in het klooster van de zusters franciscanessen in de Elisabethstraße.

Wie wil kan daarna teruglopen naar Vaals of op eigen gelegenheid of met het openbaar vervoer terugreizen.

Aanmelden
Wilt u op 10 juni meelopen met deze Euregionale pelgrimstocht? Aanmelden kan tot 30 mei 

aanmelden voor pelgrimswandeling

 

Zaterdag 17 juni 2023 • Van Maria, Maastricht naar Gerlachus, Houthem • 10 + 10 km

Vertrek 09.00 uur vanaf de Lourdeskerk aan de Groene Loper in Maastricht naar het praalgraf van St.-Gerlach te Houthem. Te voet of per trein terug.

Controleer voor de start of deze tocht daadwerkelijk door gaat!!!!

kijk hiervoor op:  www.franciscaansevoettochten.nl

Info: Mattie Jeukens:  tel 043-3634348

 

Dinsdag 27 juni 2023 • O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand-tocht • 9 km

Op het jaarfeest van de bekende Maria-icoon start om 8.15 uur bij de Sterre der Zee-kapel te Simpelveld een pelgrimstocht door en boven het Eyserbeekdal naar Wittem. Na aankomst een viering aldaar om 11.00 uur.

Info: www.kloosterwittem.nl.

Aanmelden bij de receptie van het klooster, 043 4501741 of via dit aanmeldformulier 

 

Zaterdag 2 september 2023 • Kapellentocht van Beersdal naar Abdij Rolduc • 24 km

Langs de groene rafelrand van Parkstad Limburg. Vertrekpunt   Antonius v.Paduakerk, Heerlen om 08.30 uur. Vanaf Rolduc met een bus terug.

Info: Mattie Jeukens.  Tel 043-3634348.

 

Zaterdag 7 oktober 2023 • Sterre der Zeetocht Winthagen – Maastricht • 26 km

De jaarlijkse tocht van de kapel van Winthagen (Voerendaal) naar de basiliek O.L.V. Sterre der Zee b.g.v. het jaarfeest. Men kan ook starten op de halteplaatsen Schin op Geul of Houthem.

Info: bert@vandenhofcenk.nl of www.sterre-der-zee.nl 

 

Zondag 8 oktober 2023 • Mgr Schraventocht Lottum (Noord-Limburg) • 13 km

Een zondagmiddagwandeling ter herdenking van de moord in 1937 op mgr. Schraven en gezellen.

Start 14.00 uur in Broekhuizen. Via de ‘memorialkapel’ in Broekhuizenvorst en natuurgebied Schuitwater naar Lottum, de geboorteplaats van mgr Schraven. Langs de Maas terug.

Info: www.mgrschraven.nl

 

Zaterdag 21 oktober 2023 • Kerk en Kunstwandeling; dag van bezinning en kunst.

Om 08.30 uur vanaf kerk van Wijlre per auto naar Holset; dan te voet naar Wijlre.

Info: Mattie Jeukens, tel. 043 363 43 48.

 


Enkele meerdaagse pelgrimstochten

De SPV organiseert eendaagse pelgrimswandelingen, maar is ook betrokken bij meerdaagse tochten, zoals de zeven-daagse Benedictustocht die gebaseerd is op de door de SPV uitgezette wandelroute van Maastricht naar Maria Laach (in het nieuwe boekje startend bij Abdij Mamelis). Ook maken wij u attent op enkele andere groepspelgrimages.

 

Sint-Benedictus abdijentocht

Sint-Benedictus abdijentocht  25 sept – 1 okt 2023

Van Abdij Mamelis naar Maria Laach 160 km in 7 dagen 

De SPV organiseert ééndaagse pelgrimswandelingen, maar is ook betrokken bij deze door Henk Erinkveld geleide tocht, die gebaseerd is op de door de SPV beschreven wandelroute naar de benedictijner abdij Maria Laach in de Vulkaneifel. Oorspronkelijk begon de tocht in Maastricht, maar in een nieuw boekje, dat binnenkort uitkomt, is het een Benedictustocht geworden vanaf Abdij Sint-Benedictus-berg te Mamelis (Vaals).

Start is op maandag 25 sept.  De tocht gaat o.a. via Abdij Kornelimünster, Monschau, Kloster Steinfeld, door Adenau en over de Hohe Acht. Een goede conditie is vereist! Vanwege de beperkte overnachtingsgelegenheden is tien het maximale aantal deelnemers. De organisatie (o.a. kosten en bagagevervoer) gebeurt in overleg en samen-werking met de deelnemers. Wie belangstelling heeft, dient zich dan ook persoonlijk aan te melden bij h.erinkveld@redemptoristen.nl . Graag vóór 15 juni! Hij neemt dan contact met u op.

Voor meer deatils over de tocht klik hier

 

PeerkePad

Pelgrimeren van Wittem naar Tilburg

ofwel: van een heilige naar een zalige

De 160 km pelgrimsroute is in oktober 2009 tot stand gekomen en voert door het Limburgs Heuvelland, de Maasvallei en de verrassend mooie bos- en weidegebieden van de (Belgisch-)Limburgse en Brabantse Kempen.

De route kan zowel noord- als zuidwaarts bewandeld worden in zeven of acht dagetappes.

Dit PeerkePad is in eerste instantie bedoeld ter nagedachtenis aan de pater redemptorist Peerke Donders die zijn leven doorbracht onder verstoten melaatsen in Suriname. Door elke dag aandacht te geven aan een bepaald thema van de 'zeven werken van barmhartigheid' geeft men aan de tocht een pelgrimskarakter. Maar het zijn natuurlijk ook ronduit mooie wandelingen.

Het PeerkePad wandelen met een groep

Het Zuid-Limburgse Klooster Wittem organiseert regelmatig op open inschrijving een zevendaagse wandel-pelgrimstocht tussen het Gerardusbedevaartsoord Wittem en het Peerke Dondersheiligdom in Tilburg,

In 2023 is een noordwaartse tocht gepland van zondag 4 tot en met zaterdag 10 juni (gaat niet door), die wordt begeleid door stafmedewerker René Haustermans van Klooster Wittem. Bij hem is meer informatie te verkrijgen: rene.haustermans@kloosterwittem.nl

 

Twee- of driedaagse pelgrimswandelingen

Onzekerheden over verblijfsmogelijkheden onderweg en daar-mee samenhangende kosten maken het organiseren van geheel verzorgde meerdaagse groepswandelingen moeilijk. Daarom onderzoekt Klooster Wittem de mogelijkheden van  tochten die minder organisatie vragen. Er wordt onderzocht of bijvoorbeeld een PeerkePad-groepstocht op kleine schaal mogelijk is,  of een driedaagse Benedictustocht rond de abdijen van Mamelis en Kornelimünster. De website van de SPV, maar ook www.kloosterwittem.nl houden u op de hoogte!

 

Meerdaagse pelgrimstocht Sittard-Kevelaer 7 – 11 september 2023

7 september 2023 Sittard- Sint Odiliënberg 23 km 

8:30 H.mis* in de St.-Petruskerk Sittard met aansluitend pelgrimszegen, ontmoeting en koffie/thee, waarna vertrek + 9:15 

+ 13:00 lunchpauze bij Abdij Lilbosch (Echt) 

+ 17:00 aankomst Priorij Thabor Sint-Odiliënberg ( Vesperviering* -avondeten completen*), waar we ook

overnachten 

8 september 2023 Sint Odiliënberg- Steyl 25 km 

Vertrek na de H.mis* (8:00). Vertrek om 9:00. Onderweg bezoeken we de Kapel in ’t Zand te Roermond en de Rozenkapel in Asselt. We lopen verder langs de Maas en eindigen +17:00 in Kloosterdorp Steyl, waar we overnachten in het gastenverblijf van het Missiehuis . 

9 september 2023 Steyl -Arcen 18 km 

Vanuit Steyl volgen we de Maas tot in Arcen, met een tussenstop bij de Mariakapel van Genooy. In Arcen wordt er overnacht in zgn. podhouses.

10 september 2023 Arcen – Kevelaer 15km 

Vandaag wandelen door de Maasduinen en steken de grens naar Duitsland over. Zo wandelen we de laatste kilometers naar Kevelaer, waarvan de kerktoren al van verre is te zien. In Kevelaer aangekomen is er ruimte voor een lunch, een rondleiding door Kevelaer en vrije tijd tot aan het avondeten. We overnachten in het Priesterhaus aan de Kapellenplatz.

11 september 2023 

Deze dag sluiten we aan bij pelgrims die jaarlijks vanuit Sittard en omgeving op bedevaart naar Kevelaer gaan ( vanaf 1649!!) met om 10:30 de H. mis, om 15:00 mogelijkheid tot het bijwonen van de Kruisweg en om 18:00 het Lof in de Mariabasiliek. Daarna vertrekken we met de bussen terug naar Sittard.

 

NB: Missen en vieringen met een ‘*’ zijn niet verplicht.

Deze meerdaagse Pelgrimsreis staat onder leiding van René Haustermans, ervaren pelgrimsleider (Broedermeester SittardKevelaer en pastoraal medewerker Klooster Wittem). De kosten voor deze meerdaagse pelgrimstocht (incl overnachtingen, ontbijt en avondeten), begeleiding en terugreis per bus bedragen € 350,00.

 

Franciscaanse voettochten

Franciscaanse voettochten in Frankrijk en Italië

Mattie Jeuken ofm (Maastricht) kan wegens een stevige been-blessure pas hooguit in het najaar weer wandelingen leiden.

Kijk t.z.t. op www.fanciscaansevoettochten.nl of de ‘fresco-reis’ vanaf 17 sept. ’23 langs Italiaanse kunststeden doorgaat.

 

Santiago de Compostela

Op de site www.santiago.nl is alles te vinden over pelgrimsroutes naar het Spaanse Santiago de Compostela.