St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

WANDELPROGRAMMA 2023

Zoals u van de SPV gewend bent, presenteren we hieronder onze pelgrimstochten voor 2023.


Het jaarprogramma 2023 bevat 10 tochten, waarvan 4 wandelingen nieuw zijn. De Brigidatocht staat voor de 25e keer op het programma. Het jaarprogramma van 2023 versie 2e helft 2023 kunt u hier downloaden en hier printen. Wijzigingen na de 2e helft 2003 ziet u hieronder in ROOD.
Hou de berichten op onze website en via de e-mail in de gaten.

verslag

Meldt u hier aan voor het ontvangen van onze nieuwsbrief vooraf aan elke SPV-wandeling.

Aanstaande SPV-wandelingen

Maandag 16 oktober 2023 • Gerardustocht van Gerardushoeve Epen naar Wittem • 7 km

Op het jaarfeest van St. Gerardus een ochtendwandeling vanaf de Gerardushoeve (tussen Epen en Eperheide) door bossen en weiden naar Wittem.

Vertrek: 08.30 uur; na aankomst van lijn 57 vanuit Maastricht en Gulpen. De viering in Wittem is om 11.00 uur. 

De wandeling voert ons door het Geuldal, op sommige stukken zelfs pal lang, het riviertje, door weilanden en via smalle voetpaden. Goed schoeisel is wel aan te raden, zeker als het onlangs geregend heeft, aangezien het op verschillende plaatsen erg drassig kan zijn. 

Voor wie terug wil wandelen is er om 13.30 uur een even lange terugwandeling via een andere route over. Er gaat ook elk uur een bus terug naar Epen (Arriva lijn 57 Halte Partijweg/Rijksweg achter het Tankstation). 

 

Woensdag 1 november 2023 • Tocht langs vele heiligen van Schin op Geul naar Meerssen • 12 km

Allerheiligen

Start 10.05 uur bij station Schin op Geul (na aankomst treinen; vrij parkeren) en o.a. via de heiligen Johannes, Maria en Rochus (‘drie beeldjes’), Nicolaas & Barbara, P.Damiaan (Valkenburg), Gerlach, Hildegard en Martinus (Houthem) naar O.L.Vrouw van Vrede in Meerssen: een zinvol plekje om af te sluiten.

Terug plm. 14 uur met de Arriva-stoptrein.

 

Zondag 17 december 2023 • Adventstocht van Margraten naar Banneux • 42, 36 of 25 km

De jaarlijkse klassieker van Margraten, Noorbeek of Val Dieu (42, 36 of 25 km) naar Maria in Banneux in de Ardennen. Met om 17.30 uur een viering aldaar. Voor busvervoer terug is aanmelden vooraf noodzakelijk: www.spvlimburg.nl.

 


Aanstaande pelgrimswandelingen van derden

 'Meer informatie krijgt u bij de genoemde contactpersoon of via het contactadres.

 

Zaterdag 7 oktober 2023 • Sterre der Zeetocht Winthagen – Maastricht • 26 km

De jaarlijkse tocht van de kapel van Winthagen (Voerendaal) naar de basiliek O.L.V. Sterre der Zee b.g.v. het jaarfeest. Men kan ook starten op de halteplaatsen Schin op Geul of Houthem.

Info: bert@vandenhofcenk.nl of www.sterre-der-zee.nl 

 

Zondag 8 oktober 2023 • Mgr Schraventocht Lottum (Noord-Limburg) • 13 km

Een zondagmiddagwandeling ter herdenking van de moord in 1937 op mgr. Schraven en gezellen.

De lazarist Frans Schraven (geb. 13 oktober 1873) vertrok na zijn priesterwijding in 1899 als missionaris naar China. In 1921 werd hij bisschop en apostolisch vicaris in het huidige Zhengding. Op 9 oktober 1937 werd hij samen met acht gezellen op gruwelijke wijze door het Japanse leger vermoord, omdat hij weigerde vrouwelijke vluchtelingen als ‘troostmeisjes’ ter beschikking te stellen. Enkele jaren geleden is in Rome het proces tot zaligverklaring ingezet.
Sinds 2012 kent de kerk van Broekhuizenvorst een gedenkkapel met schilderingen van Jan Haen over het leven en de marteldood van de negen verdedigers van weerloze vrouwen.

Start 14.00 uur in Broekhuizen. Via de ‘memorialkapel’ in Broekhuizenvorst en natuurgebied Schuitwater naar Lottum, de geboorteplaats van mgr Schraven. Langs de Maas terug.

Info: www.mgrschraven.nl

 

Zaterdag 21 oktober 2023 • Kerk en Kunstwandeling; dag van bezinning en kunst.

Om 08.30 uur vanaf kerk van Wijlre per auto naar Holset; dan te voet naar Wijlre.

Info: Mattie Jeukens, tel. 043 363 43 48.

 


Enkele meerdaagse pelgrimstochten

De SPV organiseert eendaagse pelgrimswandelingen, maar is ook betrokken bij meerdaagse tochten, zoals de zeven-daagse Benedictustocht die gebaseerd is op de door de SPV uitgezette wandelroute van Maastricht naar Maria Laach (in het nieuwe boekje startend bij Abdij Mamelis). Ook maken wij u attent op enkele andere groepspelgrimages.

 

Sint-Benedictustocht

Sint-Benedictustochten eind sept ’23 en april ’24  Van Abdij Mamelis naar Maria Laach 162 km in 7 dagen. De SPV organiseert ééndaagse pelgrimswandelingen, maar is betrokken bij deze door Henk Erinkveld geleide tocht, die gebaseerd is op de door de SPV beschreven vernieuwde wandelroute langs benedictijner abdijen (zie hierboven). Een goede conditie is vereist! Vanwege beperkte logiesmogelijkheden is 12 het maximale aantal deelnemers.  De tocht die op maandag 25 september 2023 begint is volgeboekt; die van zondag 21 t/m zondag 28 april 2024 is bijna vol! Informatie bij h.erinkveld@redemptoristen.nl

Voor meer deatils over de tocht klik hier

 

PeerkePad

Pelgrimeren van Wittem naar Tilburg

ofwel: van een heilige naar een zalige

De 160 km pelgrimsroute is in oktober 2009 tot stand gekomen en voert door het Limburgs Heuvelland, de Maasvallei en de verrassend mooie bos- en weidegebieden van de (Belgisch-)Limburgse en Brabantse Kempen.

De route kan zowel noord- als zuidwaarts bewandeld worden in zeven of acht dagetappes.

Dit PeerkePad is in eerste instantie bedoeld ter nagedachtenis aan de pater redemptorist Peerke Donders die zijn leven doorbracht onder verstoten melaatsen in Suriname. Door elke dag aandacht te geven aan een bepaald thema van de 'zeven werken van barmhartigheid' geeft men aan de tocht een pelgrimskarakter. Maar het zijn natuurlijk ook ronduit mooie wandelingen.

Het PeerkePad wandelen met een groep

Het Zuid-Limburgse Klooster Wittem organiseert regelmatig op open inschrijving een zevendaagse wandel-pelgrimstocht tussen het Gerardusbedevaartsoord Wittem en het Peerke Dondersheiligdom in Tilburg,

In 2023 is een noordwaartse tocht gepland van zondag 4 tot en met zaterdag 10 juni (gaat niet door), die wordt begeleid door stafmedewerker René Haustermans van Klooster Wittem. Bij hem is meer informatie te verkrijgen: rene.haustermans@kloosterwittem.nl

 

Twee- of driedaagse pelgrimswandelingen

Naast PeerkePad in kortere vorm onderzoekt Klooster Wittem in samenwerking met de SPV de mogelijkheden van andere  twee- of driedaagse tochten. Bijvoorbeeld een driedaagse  SintBenedictustocht tussen en rond de abdijen van Mamelis en Kornelimünster. De websites www.kloosterwittem.nl en van de SPV en houden u op de hoogte! Onzekerheden over verblijfsmogelijkheden onderweg en daar-mee samenhangende kosten maken het organiseren van geheel verzorgde meerdaagse groepswandelingen moeilijk. Daarom onderzoekt Klooster Wittem de mogelijkheden van  tochten die minder organisatie vragen. Er wordt onderzocht of bijvoorbeeld een PeerkePad-groepstocht op kleine schaal mogelijk is,  of een driedaagse Benedictustocht rond de abdijen van Mamelis en Kornelimünster. De website van de SPV, maar ook www.kloosterwittem.nl houden u op de hoogte!

 

Meerdaagse pelgrimstocht Sittard-Kevelaer 7 – 11 september 2023

7 september 2023 Sittard- Sint Odiliënberg 23 km 

8:30 H.mis* in de St.-Petruskerk Sittard met aansluitend pelgrimszegen, ontmoeting en koffie/thee, waarna vertrek + 9:15 

+ 13:00 lunchpauze bij Abdij Lilbosch (Echt) 

+ 17:00 aankomst Priorij Thabor Sint-Odiliënberg ( Vesperviering* -avondeten completen*), waar we ook

overnachten 

8 september 2023 Sint Odiliënberg- Steyl 25 km 

Vertrek na de H.mis* (8:00). Vertrek om 9:00. Onderweg bezoeken we de Kapel in ’t Zand te Roermond en de Rozenkapel in Asselt. We lopen verder langs de Maas en eindigen +17:00 in Kloosterdorp Steyl, waar we overnachten in het gastenverblijf van het Missiehuis . 

9 september 2023 Steyl -Arcen 18 km 

Vanuit Steyl volgen we de Maas tot in Arcen, met een tussenstop bij de Mariakapel van Genooy. In Arcen wordt er overnacht in zgn. podhouses.

10 september 2023 Arcen – Kevelaer 15km 

Vandaag wandelen door de Maasduinen en steken de grens naar Duitsland over. Zo wandelen we de laatste kilometers naar Kevelaer, waarvan de kerktoren al van verre is te zien. In Kevelaer aangekomen is er ruimte voor een lunch, een rondleiding door Kevelaer en vrije tijd tot aan het avondeten. We overnachten in het Priesterhaus aan de Kapellenplatz.

11 september 2023 

Deze dag sluiten we aan bij pelgrims die jaarlijks vanuit Sittard en omgeving op bedevaart naar Kevelaer gaan ( vanaf 1649!!) met om 10:30 de H. mis, om 15:00 mogelijkheid tot het bijwonen van de Kruisweg en om 18:00 het Lof in de Mariabasiliek. Daarna vertrekken we met de bussen terug naar Sittard.

 

NB: Missen en vieringen met een ‘*’ zijn niet verplicht.

Deze meerdaagse Pelgrimsreis staat onder leiding van René Haustermans, ervaren pelgrimsleider (Broedermeester SittardKevelaer en pastoraal medewerker Klooster Wittem). De kosten voor deze meerdaagse pelgrimstocht (incl overnachtingen, ontbijt en avondeten), begeleiding en terugreis per bus bedragen € 350,00.

 

Franciscaanse voettochten

Franciscaanse voettochten in Frankrijk en Italië

Mattie Jeuken ofm (Maastricht) kan wegens een stevige been-blessure pas hooguit in het najaar weer wandelingen leiden.

Kijk t.z.t. op www.fanciscaansevoettochten.nl of de ‘fresco-reis’ vanaf 17 sept. ’23 langs Italiaanse kunststeden doorgaat.

 

Santiago de Compostela

Op de site www.santiago.nl is alles te vinden over pelgrimsroutes naar het Spaanse Santiago de Compostela.