St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

WANDELPROGRAMMA 2023

Zoals u van de SPV gewend bent, presenteren we hieronder onze pelgrimstochten voor 2023.


Het jaarprogramma 2023 bevat 10 tochten, waarvan 4 wandelingen nieuw zijn. De Brigidatocht staat voor de 25e keer op het programma. Het jaarprogramma van 2023 kunt u hier downloaden en printen
Hou de berichten op onze website en via de e-mail in de gaten.

 

Meldt u hier aan voor het ontvangen van onze nieuwsbrief vooraf aan elke SPV-wandeling.

Aanstaande SPV-wandelingen

Zondag 19 maart 2023 • Van Maria naar Sint-Jozef: Oostrum –Smakt vv • 7,5 + 6,5 km

De pelgrimswandelingbegint om 10.15 uur vanaf station Venray (in Oostrum), na aankomst van de treinen uit Roermond en Nijmegen. De officiële opening is een kwartier later, 700 m verder in de zijkapel van de parochiekerk van Oostrum, waar al sinds 1350 Maria vereerd wordt als ‘behoudenis der kranken’. De wandeling ‘Van Maria naar Jozef’ gaat verder door het prachtige Landgoed Geijsteren. Midden in het bos, op de grens tussen Limburg en Brabant ligt de Willibrorduskapel, waar wij vertellen over de geschiedenis van deze 16e eeuwse kapel met Willibrordusput. Daar is ook een kort bezinningsmoment voordat de laatste 3 km worden afgelegd naar Smakt. Rond 12.45 uur eindigt daar de pelgrimstocht met een kleine gebedsdienst in de Sint-Jozefkapel (*).

Daarna biedt het ernaast gelegen Pelgrimshuis gelegenheid tot verpozing. Om 14.00 uur begint een 6 km lange wandeling langs de andere kant van het spoor terug naar het station. Elk half uur vertrekken daar treinen noord- en zuidwaarts.

Om mee te wandelen, is opgave vooraf niet nodig; op tijd aanwezig zijn in Venray is voldoende. 

Aan deelname zijn geen kosten verbonden; tijdens de wandeling gaat wel 'de pet rond' voor een vrije bijdrage in de onkosten.

 

 

Vrijdag 7 april 2023 • Goede Vrijdagtocht Margraten – Cadier en Keer • 9,5 + 7,5 km

Start: 12.00 u vanuit de kerk van Margraten naar het Kruiswegpark bij het Missiehuis te Cadier en Keer.

De Kruiswegtuin Cadier en Keer, in de gemeente Eijsden-Margraten ontstond in 1892 op de hellingen van de Keerderberg ten westen van Maastricht. Het betreft een ovaalvormige, als park aangelegde tuin met veertien kruiswegstaties, een Lourdesgrot en een Kerkhofkapel.
De kruiswegstaties zijn opgesteld langs de wandelpaden van het kleine park, dat in het noorden begrensd wordt door een stenen muurtje, grasvelden en partijen bomen. De staties zijn gemaakt van zandsteen, hebben een zeshoekig voetstuk en een plat bovenstuk voorzien van kanteeltjes. De oorspronkelijk houten deuren van de veertien kapelletjes zijn vervangen door gietijzeren hekken. Elke kapel is versierd met een reliëf, waarop een van de veertien taferelen van het lijdensverhaal staat afgebeeld.

De veertien kruiswegstaties zijn van grote cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele ontwikkeling.

Het park is eigendom van de Nederlandse Provincie van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën, die tevens belast is met het onderhoud ervan.

Om 15.00 uur bezinning langs de kruiswegstaties.

Terug via  Antoniusbank. Met een pauze in Cadier en Keer.

Om mee te wandelen, is opgave vooraf niet nodig; op tijd aanwezig zijn in Margraten is voldoende.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

 

Maandag 29 mei 2023 • O.L.V.van Loretotocht: Noorbeek - Visé (B) • 13 + 13 km

Tweede Pinksterdag

Een oude traditie in ere hersteld! Start 10.00 uur in de Brigidakerk van Noorbeek; via de Steenboskapel naar de Loretokapel bij Visé (B). Aankomst 13.00 uur.

Terug per trein via Maastricht of te voet via ’s Gravenvoeren (pauze); 16.00 uur terug in Noorbeek.

 

Zondag 2 juli 2023 • Van Maastricht naar de Kroningsfeesten, Tongeren (B) • 22 km

Start 9.15 uur vanuit Maastricht/Wolder na aankomst van de Arrivalijn 5 (mgr Vranckenplein; gratis parkeren) of 3 km verder bij de H.Grafkapel te Kanne (B) waar de opening is om 10.00 uur. Via Zussen naar de Severinuskapel in Meer, hier is een bezinning en pauze naar Tongeren; aankomst 15.00 uur bij de start van de 7-jaarlijkse Maria-Kroningstocht.

Na afloop met de Belgische lijnbus terug naar Maastricht.

 

Donderdag 10 augustus 2023 • Laurentiustocht Voerendaal – Laurensberg • 17 km

Tocht op zijn jaarfeest tussen twee Laurentiuskerken. Om 10 uur van de in 1049 door paus Leo IX ingezegende kerk van Voerendaal naar die op de Laurensberg (vlak voor Aken) via  Simpelveld (bezinning en pauze) en Bocholtz. Plm 16.00 u afdalen naar de Akense voorstad voor een terras. Daar de bus naar Heerlen en overstappen op de trein naar Voerendaal.

 

Zondag 10 september 2023 • Hunsel – Kapel Onder de Linden (Thorn) – Hunsel • 14 km

350 jarig bestaan van de Kapel onder de Linden
De ‘kranke Freule’ gaf Thorn 350 jaar geleden een fenomeen van volksdevotie met de Kapel onder de Linden
Thorn herdenkt dit jaar dat de bekende Kapel onder de Linden 350 jaar geleden werd gebouwd. De replica van de Loreto-kapel in Italië groeide in drieënhalve eeuw uit tot een geliefd bedevaartsoord waar gebeden wordt voor genezing.
De kapel werd gebouwd in 1673 in opdracht van Clara Elisabeth van Manderscheidt Blankenheim, die kanunnikes was in de Abdij van Thorn. Het is een zogenaamde Loretokapel, gemodelleerd naar het huis van Maria, zoals dat volgens de legende in 1291 door engelen naar het stadje Loreto zou zijn overgebracht.
In 1796 werd door de Fransen beslag op de kerkelijke goederen gelegd, maar in 1803 werd de kapel teruggekocht door kanunnik Broeckmeulen. Na diens dood in 1822 kwam de kapel aan de parochie.
In 1811 werd de kapel naar het westen toe uitgebreid met een hoger deel. In 1898 werd een biechtkapel aangebouwd.
Wij als SPV willen graag deelnemen aan de festiviteiten daarom hebben wij een wandeling vanuit Hunsel naar Thorn op zondag 10 september 2023.
Vertrek 10.30 uur van de Jacobuskerk van Hunsel naar de Abdij-kerk te Thorn (9 km).
Om 14 uur start daar de processie naar de Kapel Onder de Linden (1 km)  b.g.v. het 350-jarig bestaan.
Na de feestelijkheden 4 km te voet of per bus terug naar Hunsel.  

 

Maandag 16 oktober 2023 • Gerardustocht van Gerardushoeve Epen naar Wittem • 7 km

Op het jaarfeest van St. Gerardus een ochtendwandeling vanaf de Gerardushoeve (tussen Epen en Eperheide) door bossen en weiden naar Wittem. Vertrek: 08.30 uur; aankomst op tijd voor de viering van 11.00 uur. Daarna te voet terug via andere route (ook 7 km) of met rechtstreekse bus lijn 57 terug naar de Gerardushoeve.

Info: www.kloosterwittem.nl.

 

Woensdag 1 november 2023 • Tocht langs vele heiligen van Valkenburg naar Maastricht

Allerheiligen

Start  10.00 uur bij de kerk van de H.Nicolaas en Barbara via Sint  Gerlach en Sint Martinus (Houthem),  Sint Monulphus en Gondulfus (Berg & Terblijt) en H.Walburga (Amby) naar Sint Servaas en de Sterre der Zee, Maastricht. Terug met de trein.

 

Zondag 17 december 2023 • Adventstocht van Margraten naar Banneux • 42, 36 of 25 km

De jaarlijkse klassieker van Margraten, Noorbeek of Val Dieu (42, 36 of 25 km) naar Maria in Banneux in de Ardennen. Met om 17.30 uur een viering aldaar. Voor busvervoer terug is aanmelden vooraf noodzakelijk: www.spvlimburg.nl.

 


Aanstaande pelgrimswandelingen van derden

 'Meer informatie krijgt u bij de genoemde contactpersoon of via het contactadres.

 

Zaterdag 15 april 2023 • Franciscaanse tocht Maastricht–Hasselt • 40 km

Vertrek 07.00 u bij de Lourdeskerk , Maastricht naar het Heilig Paterke, Hasselt. Daar om 18.30 u viering met Harmonie de Gele Rijders.

Info: Mattie Jeukens ofm, tel. 043 363 43 48. 

 

Zaterdag 13 mei 2023 • Servaaswandeling van de basiliek naar de Servaasbron

Op het St.-Servaasfeest start om 10 uur een wandeling  vanaf de basiliek door de binnenstad van Maastricht naar de Servaasbron  (Jekerdal); en terug.

Info: caspar.vanhilten@sintservaas.nl

 

Zaterdag 17 juni 2023 • Van Maria, Maastricht naar Gerlachus, Houthem • 10 + 10 km

Vertrek 09.00 uur vanaf de Lourdeskerk aan de Groene Loper in Maastricht naar het praalgraf van St.-Gerlach te Houthem. Te voet of per trein terug.

Info: Mattie Jeukens:  tel 043-3634348

 

Dinsdag 27 juni 2023 • O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand-tocht • 9 km

Op het jaarfeest van de bekende Maria-icoon start om 8.15 uur bij de Sterre der Zee-kapel te Simpelveld een pelgrimstocht door en boven het Eyserbeekdal naar Wittem. Na aankomst een viering aldaar om 11.00 uur.

Info: www.kloosterwittem.nl.

 

Zaterdag 2 september 2023 • Kapellentocht van Beersdal naar Abdij Rolduc • 24 km

Langs de groene rafelrand van Parkstad Limburg. Vertrekpunt   Antonius v.Paduakerk, Heerlen om 08.30 uur. Vanaf Rolduc met een bus terug.

Info: Mattie Jeukens.  Tel 043-3634348.

 

Zaterdag 7 oktober 2023 • Sterre der Zeetocht Winthagen – Maastricht • 26 km

De jaarlijkse tocht van de kapel van Winthagen (Voerendaal) naar de basiliek O.L.V. Sterre der Zee b.g.v. het jaarfeest. Men kan ook starten op de halteplaatsen Schin op Geul of Houthem.

Info: bert@vandenhofcenk.nl of www.sterre-der-zee.nl 

 

Zondag 8 oktober 2023 • Mgr Schraventocht Lottum (Noord-Limburg) • 13 km

Ter herdenking van de moord in 1937 op mgr. Schraven en  gezellen. Na de eucharistievering van 10.30 u te Lottum over het Schravenpad via het Schuitwater naar de ‘memorialkapel’ in Broekhuizenvorst. Daarna via een ommetje over de Maas en Arcen terug.

Info: www.mgrschraven.nl

 

Zaterdag 21 oktober 2023 • Kerk en Kunstwandeling; dag van bezinning en kunst.

Om 08.30 uur vanaf kerk van Wijlre per auto naar Holset; dan te voet naar Wijlre.

Info: Mattie Jeukens, tel. 043 363 43 48.

 


Enkele meerdaagse pelgrimstochten

De SPV organiseert eendaagse pelgrimswandelingen, maar is ook betrokken bij meerdaagse tochten, zoals de zeven-daagse Benedictustocht die gebaseerd is op de door de SPV uitgezette wandelroute van Maastricht naar Maria Laach (in het nieuwe boekje startend bij Abdij Mamelis). Ook maken wij u attent op enkele andere groepspelgrimages.

 

Sint-Benedictus abdijentocht

Van Abdij Mamelis naar Maria Laach 180 km in 8 dagen 

Di. 12 t/m di 19 september organiseert Klooster Wittem i.s.m. de SPV een achtdaagse tocht tussen de benediktijner abdijen van Mamelis (Lemiers) en Maria Laach in de Eifel, o.a. via Abdij Kornelimünster, Monschau, Kloster Steinfeld en Hohe Acht; met een uitloop naar de Rijn voor de trein terug.

Eind april meer info beschikbaar op www.kloosterwittem.nl

 

PeerkePad

Pelgrimeren van Wittem naar Tilburg

ofwel: van een heilige naar een zalige

De 160 km pelgrimsroute is in oktober 2009 tot stand gekomen en voert door het Limburgs Heuvelland, de Maasvallei en de verrassend mooie bos- en weidegebieden van de (Belgisch-)Limburgse en Brabantse Kempen.

De route kan zowel noord- als zuidwaarts bewandeld worden in zeven of acht dagetappes.

Dit PeerkePad is in eerste instantie bedoeld ter nagedachtenis aan de pater redemptorist Peerke Donders die zijn leven doorbracht onder verstoten melaatsen in Suriname. Door elke dag aandacht te geven aan een bepaald thema van de 'zeven werken van barmhartigheid' geeft men aan de tocht een pelgrimskarakter. Maar het zijn natuurlijk ook ronduit mooie wandelingen.

Het PeerkePad wandelen met een groep

Het Zuid-Limburgse Klooster Wittem organiseert regelmatig op open inschrijving een zevendaagse wandel-pelgrimstocht tussen het Gerardusbedevaartsoord Wittem en het Peerke Dondersheiligdom in Tilburg,

In 2023 is een noordwaartse tocht gepland van zondag 4 tot en met zaterdag 10 juni, die wordt begeleid door stafmedewerker René Haustermans van Klooster Wittem. Bij hem is meer informatie te verkrijgen: rene.haustermans@kloosterwittem.nl

 

Franciscaanse voettochten

De franciscaan Mattie Jeukens (Maastricht) leidt meerdaagse tochten in Frankrijk en Italië (Assisi).

Zie www.franciscaansevoettochten.nl

 

Santiago de Compostela

Op de site www.santiago.nl is alles te vinden over pelgrimsroutes naar het Spaanse Santiago de Compostela.