St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

WANDELPROGRAMMA

De Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden geeft bij gelegenheid van haar 25-jarig bestaan in 2020 een ‘Jubileumwandelboekje’ uit. Er is dus geen jaarfolder in 2020.
Hieronder treft u wel het hele SPV-jaarprogramma van 2020 aan, zij het in vereenvoudigde uitvoering. Het is een jaarprogramma met elf bekende SPV-tochten, waaronder op 25 april onze Jubileumwandeling; de traditionele tocht naar Banneux, maar dan in april en (hopelijk) in een heerlijk lentezonnetje.

Hebt u nog geen ‘Jubileumwandelboekje’ met daarin de elf SPV-wandelingen in 2020? Dan kunt u dat ophalen in de Kloosterboekwinkel van Wittem.

 

Meldt u hier aan voor het ontvangen van onze nieuwsbrief vooraf aan elke SPV-wandeling.


Alle activiteiten tot 1 september zijn afgelast.

Aanstaande SPV-wandelingen

Zondag 9 augustus 2020 • Edith Steintocht in Echt (afgelast)18 km (rondwandeling)

Edith Stein - patrones van Europa - stierf op 9 augustus 1942 in Auschwitz. Geboren in Breslau in 1891 als Joodse vrouw studeerde ze o.a. geschiedenis, psychologie en filosofie. In 1922 liet ze zich dopen, werd katholiek en in 1933 trad ze in als Karmelietes in Keulen. Na de ‘Kristallnacht’ in 1938 verhuisde Edith Stein naar het Echt. Maar ook hier bleek zij uiteindelijk niet veilig voor de nazi’s. Om haar te gedenken, lopen we deze tocht vanuit de Onze-Lieve-Vrouwekapel in Echt.
We gaan daar om 10 uur op weg naar de Abdij Lilbosch en via Hingen terug naar Echt, waar we ook een rondgang maken langs de herinneringsplaatsen van Edith Stein. Om 15 uur sluiten we de tocht af in de St.-Landricuskerk in Echt.

 

Donderdag 17 september 2020 • Sint-Lambertustocht • Maastricht - Kanne (B) • 16 km (rondwandeling)

Op deze dag vieren we het jaarfeest van Sint-Lambertus. Geboren in Maastricht als zoon van een graaf is hij gestorven in Luik als martelaar vanwege zijn verdediging van de huwelijkstrouw.
We starten zijn tocht om 9.30 uurbij het vier-bisschoppen-monument op de kruising van Wilhelminasingel en Stationstraat in Maastricht. Ons eerste doel is de H.Grafkapel van het Belgische Kanne. Daar vlakbij pauzeren we. Om 13.30 uur lopen we via de Pietersberg terug. Bij St.-Pieter stoppen we bij de Lourdesgrot net als bij de Lambertuskapel aan de Lage Kanaaldijk. Rond 16 uur weer terug bij het station.

 

Zaterdag 10 oktober 2020 • Mgr. Schraventocht • 6, 8, 12 of 20 km (rondwandeling)

Deze herdenkingswandeling is ter ere van Frans Schraven uit Lottum die in 1937 in China werd vermoord omdat hij en 7 andere missionarissen hadden geweigerd 200 Chinese vrouwen en meisjes als seksslavinnen aan Japanse soldaten af te staan.
We starten om 10.30 uur bij de kerk in Lottum, bezoeken in Broekhuizenvorst zijn mooie gedenkkapel en in Tienray het ‘Klein Lourdes’ in de parochiekerk. Daar denken we rond 14.30 uur te zijn. Via een mooie route door bossen en langs vennen lopen we terug maar Lottum waar we rond 17 uur willen aankomen.
U kunt op diverse plaatsen langs deze route de bus (Arriva lijn 88) terug naar Lottum nemen

In ons wandelboekje 2020 staat op pagina 20 per abuis 9 oktober. De tocht is op 10 oktober.

 

Zaterdag 7 november 2020 • Sint-Willibrordustocht • 18,5 km (rondwandeling)

De abdijkerk in Thorn is ons startpunt om Willibrordus - de apostel der Friezen - te gedenken. Om 10 uur gaan we langs het water op weg richting Aldeneik in België waar we de Sint-Annekerk bezoeken. Daar houden we een bezinningsmoment en krijgen we uitleg over deze mooie kerk.
Na een bezoek aan de Willibrordusput achter de de Sint-Harlindis en Relindiskapel houden we onze pauze en lopen we via een andere, ook mooie route terug naar Thorn. Daar zijn we naar verwachting om 16 uur terug.

 

Zondag 20 december 2020 • Adventstocht naar Banneux (B) • 43, 36 of 25 km

De traditionele SPV-tocht met vertrek vanuit Margraten (42 km), Noorbeek (36 km) of Val Dieu (25 km).
SPV-bestuursleden zijn aanwezig in Margraten tussen 6.45 en 7.15 uur, in Noorbeek tussen 7.30 en 8 uur en in Val Dieu tussen 9.30 en 10 uur.
Om 10 uur kunt u vanuit in Val Dieu ook in een groep meelopen. Deze groep start in de kerk van Val Dieu met een bezinningsmoment houdt er ook een in de kapel van Noblehay.
We lopen vanaf Soumagne individueel naar Banneux waar we om 17.30 uur de afsluitende viering houden.
De benodigde routebeschrijving kunt op www.spvlimburg.nl downloaden.
En de bus naar uw opstapplaats vertrekt - als altijd - om 20 uur.

 


Aanstaande pelgrimswandelingen van derden

 'Meer informatie krijgt u bij de genoemde contactpersoon of via het contactadres.

 

Zaterdag 15 augustus 2020 • Kroedwistocht • Kapel in't Zand - Roermond • 19 km

B.g.v. Maria Tenhemelopneming. Start Kapel in 't Zand om 9.30 uur. Naar St.-Odiliënberg; bezinning in Priorij Thabor. Om 16.30 uur terug in Roermond: zegening van de kroedwis.
Info: Kapel in ‘t Zand; tel. 0475 31 54 61.

 

Zaterdag 5 september 2020 • Quirinustocht • Roth (D) – Wahlwiller (afgelast)29 km

In het Quirinusoctaaf vanuit de Quirinuskerk Roth (ten zuiden van Aken) via Holset naar Wahlwiller.
Tegelijkertijd rondwandeling vanuit Wahlwiller via Holset (12 km).
Info: Marcel Ploemen, menmploemen@home.nl.

 

Zaterdag 12 september 2020 • Kapellentocht • Beersdal - Rolduc • 24 km

Vertrek 8.30 uur vanuit de Antonius van Paduakerk in Heerlen langs de groene rand van Parkstad Limburg; bezinning bij kapelletjes. Met de bus ca. 18 uur terug.
Info: Mattie Jeukens ofm, www.franciscaansevoettochten.nl.

 

Zaterdag 3 oktober 2020 • Sterre der Zeetocht • 25, 26 of 12 km

Vertrek 8.30 uur van station Voerendaal. Opening in Winthagen en via opstapplaatsen Schin op Geul en Houthem naar de O.L.V.-basiliek in Maastricht. Ontvangst aldaar om 17 uur.
Info: Bert Van den Hof, tel. 043 407 26 09.

 

Vrijdag 16 oktober 2020 • Gerardustocht • 13 + 13 km

Start 7.30 uur vanaf Martinuskerk Welten. Via Ubachsberg, Mingersborg en Eyserheide naar Wittem. Daar om 11 uur viering Gerardusjaarfeest.
Info: www.kloosterwittem.nl of nan.paffen@kloosterwittem.nl.

 


Enkele meerdaagse pelgrimstochten

PeerkePad

In 2020 begeleidt Henk Erinkveld de 15e PeerkePad-wandeling van de heilige Gerardus in Wittem naar zijn zalige medebroeder Peerke Donders in Tilburg. Een zevendaagse voettocht door het Geul- en Maasdal, en de Belgische en Brabantse Kempen, van 6 tot en met 12 september 2020.

Voor informatie en opgave: zie www.peerkepad.nl

 

Franciscaanse voettochten

De franciscaan Mattie Jeukens (Maastricht) leidt meerdaagse tochten in Frankrijk en Italië (Assisi). Zie www.franciscaansevoettochten.nl

 

Santiago de Compostela

Op de site www.santiago.nl is alles te vinden over pelgrimsroutes naar het Spaanse Santiago de Compostela.