Zoals u van de SPV gewend bent, presenteren we hieronder onze pelgrimstochten voor 2023.
Het jaarprogramma 2023 bevat 10 tochten, waarvan 4 wandelingen nieuw zijn. De Brigidatocht staat voor de 25e keer op het programma. Het jaarprogramma van 2023 kunt u hier downloaden en printen.
Hou de berichten op onze website en via de e-mail in de gaten.
Meldt u hier aan voor het ontvangen van onze nieuwsbrief vooraf aan elke SPV-wandeling.
Start: 12.00 u vanuit de kerk van Margraten naar het Kruiswegpark bij het Missiehuis te Cadier en Keer.
De Kruiswegtuin Cadier en Keer, in de gemeente Eijsden-Margraten ontstond in 1892 op de hellingen van de Keerderberg ten westen van Maastricht. Het betreft een ovaalvormige, als park aangelegde tuin met veertien kruiswegstaties, een Lourdesgrot en een Kerkhofkapel.
De kruiswegstaties zijn opgesteld langs de wandelpaden van het kleine park, dat in het noorden begrensd wordt door een stenen muurtje, grasvelden en partijen bomen. De staties zijn gemaakt van zandsteen, hebben een zeshoekig voetstuk en een plat bovenstuk voorzien van kanteeltjes. De oorspronkelijk houten deuren van de veertien kapelletjes zijn vervangen door gietijzeren hekken. Elke kapel is versierd met een reliëf, waarop een van de veertien taferelen van het lijdensverhaal staat afgebeeld.
De veertien kruiswegstaties zijn van grote cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele ontwikkeling.
Het park is eigendom van de Nederlandse Provincie van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën, die tevens belast is met het onderhoud ervan.
Om 15.00 uur bezinning langs de kruiswegstaties.
Terug via Antoniusbank. Met een pauze in Cadier en Keer.
Ook is er de mogelijkheid om met Arrivalijn 350 terug te keren in Margraten. (kijk hiervoor wel op https://9292.nl/ ivm mogelijke stakingen.
Om mee te wandelen, is opgave vooraf niet nodig; op tijd aanwezig zijn in Margraten is voldoende.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Tweede Pinksterdag
Vanuit de bekende Sint-Brigidakerk in Noorbeek gaan we om 9.45 uur (Na aankomst van de Arrivabussen) op weg door de mooie Voerstreek, komen langs de Steenboskapel en de kapel in La Tombe. Rond 13.00 uur komen we in Visé bij de Loreto-kapel aan.
Om 14.00 uur aanvaarden we de terugweg vanaf de Loreto-kapel en lopen via ’s-Gravenvoeren naar Noorbeek waar we rond 17 uur terug willen zijn.
Maar u kunt ook met de trein en bus terug naar Maastricht resp. Noorbeek.
Start 9.15 uur vanuit Maastricht/Wolder na aankomst van de Arrivalijn 5 (mgr Vranckenplein; gratis parkeren) of 3 km verder bij de H.Grafkapel te Kanne (B) waar de opening is om 10.00 uur. Via Zussen naar de Severinuskapel in Meer, hier is een bezinning en pauze naar Tongeren; aankomst 15.00 uur bij de start van de 7-jaarlijkse Maria-Kroningstocht.
Na afloop met de Belgische lijnbus terug naar Maastricht.
Tocht op zijn jaarfeest tussen twee Laurentiuskerken. Om 10 uur van de in 1049 door paus Leo IX ingezegende kerk van Voerendaal naar die op de Laurensberg (vlak voor Aken) via Simpelveld (bezinning en pauze) en Bocholtz. Plm 16.00 u afdalen naar de Akense voorstad voor een terras. Daar de bus naar Heerlen en overstappen op de trein naar Voerendaal.
Op het jaarfeest van St. Gerardus een ochtendwandeling vanaf de Gerardushoeve (tussen Epen en Eperheide) door bossen en weiden naar Wittem. Vertrek: 08.30 uur; aankomst op tijd voor de viering van 11.00 uur. Daarna te voet terug via andere route (ook 7 km) of met rechtstreekse bus lijn 57 terug naar de Gerardushoeve.
Info: www.kloosterwittem.nl.
Allerheiligen
Start 10.00 uur bij de kerk van de H.Nicolaas en Barbara via Sint Gerlach en Sint Martinus (Houthem), Sint Monulphus en Gondulfus (Berg & Terblijt) en H.Walburga (Amby) naar Sint Servaas en de Sterre der Zee, Maastricht. Terug met de trein.
De jaarlijkse klassieker van Margraten, Noorbeek of Val Dieu (42, 36 of 25 km) naar Maria in Banneux in de Ardennen. Met om 17.30 uur een viering aldaar. Voor busvervoer terug is aanmelden vooraf noodzakelijk: www.spvlimburg.nl.
'Meer informatie krijgt u bij de genoemde contactpersoon of via het contactadres.
Vertrek 07.00 u bij de Lourdeskerk , Maastricht naar het Heilig Paterke, Hasselt. Daar om 18.30 u viering met Harmonie de Gele Rijders.
Info: Mattie Jeukens ofm, tel. 043 363 43 48.
Programma op het St.-Servaasfeest
10.00 uur: Pelgrimswandeling vanaf de basiliek door de binnenstad van Maastricht naar de Bron van Sint Servaas (Jekerdal) en terug
12.00 uur: Middaggebed (crypte)
12.30 uur: koffie voor de deelnemers aan de pelgrimswandeling
13.00 uur: Heilige mis voor onder andere de pelgrimswandeling. En aansluitend gelegenheid voor een rondleiding) (crypte)
Info: caspar.vanhilten@sintservaas.nl
Net als Maastricht en Susteren kent ook Aken een Heiligdomsvaart. Deze vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 19 juni. Op tweede dag van de Heiligdomsvaart – zaterdag 10 juni – is er een Euregionale pelgrimstocht vanaf het Drielandenpunt in Vaals naar de Dom in Aken.
Aan deze pelgrimstocht wordt meegewerkt door de bisdommen Aken, Hasselt, Luik, Luxemburg en Roermond. Belangstellenden lopen die dag vanaf het Drielandenpunt naar de Katschhof in het centrum van Aken, waar vervolgens een openluchtviering plaatsvindt.
De wandeltocht start op zaterdagmorgen 10 juni om 8.00 uur vanaf het Drielandenpunt. Onderweg zijn er enkele korte bezinningsmomenten. De verwachting is dat de pelgrims rond 10.00 uur bij de Dom aankomen. Om 9.45 uur kunnen pelgrims voor wie de hele route te lang is zich op de Sankt-Jakbplatz in Aken aansluiten. Van daaruit is het niet ver meer naar de Dom.
Om 11.00 uur is er een openluchtmis met honderden andere deelnemers aan de Heiligdomsvaart. Na de viering is er gelegenheid om de Dom te bezoeken en de relieken te vereren. Daarna kan iedereen op eigen gelegenheid lunchen.
Om 15.00 uur is er een korte gebedsdienst met slotzegen in het klooster van de zusters franciscanessen in de Elisabethstraße.
Wie wil kan daarna teruglopen naar Vaals of op eigen gelegenheid of met het openbaar vervoer terugreizen.
Belangstellenden worden verzocht zich aan te melden (Dit is op dit moment nog niet mogelijk) via www.bisdom-roermond.nl/aken
Vertrek 09.00 uur vanaf de Lourdeskerk aan de Groene Loper in Maastricht naar het praalgraf van St.-Gerlach te Houthem. Te voet of per trein terug.
Info: Mattie Jeukens: tel 043-3634348
Op het jaarfeest van de bekende Maria-icoon start om 8.15 uur bij de Sterre der Zee-kapel te Simpelveld een pelgrimstocht door en boven het Eyserbeekdal naar Wittem. Na aankomst een viering aldaar om 11.00 uur.
Info: www.kloosterwittem.nl.
Langs de groene rafelrand van Parkstad Limburg. Vertrekpunt Antonius v.Paduakerk, Heerlen om 08.30 uur. Vanaf Rolduc met een bus terug.
Info: Mattie Jeukens. Tel 043-3634348.
De jaarlijkse tocht van de kapel van Winthagen (Voerendaal) naar de basiliek O.L.V. Sterre der Zee b.g.v. het jaarfeest. Men kan ook starten op de halteplaatsen Schin op Geul of Houthem.
Info: bert@vandenhofcenk.nl of www.sterre-der-zee.nl
Ter herdenking van de moord in 1937 op mgr. Schraven en gezellen. Na de eucharistievering van 10.30 u te Lottum over het Schravenpad via het Schuitwater naar de ‘memorialkapel’ in Broekhuizenvorst. Daarna via een ommetje over de Maas en Arcen terug.
Info: www.mgrschraven.nl
Om 08.30 uur vanaf kerk van Wijlre per auto naar Holset; dan te voet naar Wijlre.
Info: Mattie Jeukens, tel. 043 363 43 48.
De SPV organiseert eendaagse pelgrimswandelingen, maar is ook betrokken bij meerdaagse tochten, zoals de zeven-daagse Benedictustocht die gebaseerd is op de door de SPV uitgezette wandelroute van Maastricht naar Maria Laach (in het nieuwe boekje startend bij Abdij Mamelis). Ook maken wij u attent op enkele andere groepspelgrimages.
Sint-Benedictus abdijentocht
Van Abdij Mamelis naar Maria Laach 180 km in 8 dagen
Di. 12 t/m di 19 september organiseert Klooster Wittem i.s.m. de SPV een achtdaagse tocht tussen de benediktijner abdijen van Mamelis (Lemiers) en Maria Laach in de Eifel, o.a. via Abdij Kornelimünster, Monschau, Kloster Steinfeld en Hohe Acht; met een uitloop naar de Rijn voor de trein terug.
Eind april meer info beschikbaar op www.kloosterwittem.nl
PeerkePad
Pelgrimeren van Wittem naar Tilburg
ofwel: van een heilige naar een zalige
De 160 km pelgrimsroute is in oktober 2009 tot stand gekomen en voert door het Limburgs Heuvelland, de Maasvallei en de verrassend mooie bos- en weidegebieden van de (Belgisch-)Limburgse en Brabantse Kempen.
De route kan zowel noord- als zuidwaarts bewandeld worden in zeven of acht dagetappes.
Dit PeerkePad is in eerste instantie bedoeld ter nagedachtenis aan de pater redemptorist Peerke Donders die zijn leven doorbracht onder verstoten melaatsen in Suriname. Door elke dag aandacht te geven aan een bepaald thema van de 'zeven werken van barmhartigheid' geeft men aan de tocht een pelgrimskarakter. Maar het zijn natuurlijk ook ronduit mooie wandelingen.
Het PeerkePad wandelen met een groep
Het Zuid-Limburgse Klooster Wittem organiseert regelmatig op open inschrijving een zevendaagse wandel-pelgrimstocht tussen het Gerardusbedevaartsoord Wittem en het Peerke Dondersheiligdom in Tilburg,
In 2023 is een noordwaartse tocht gepland van zondag 4 tot en met zaterdag 10 juni, die wordt begeleid door stafmedewerker René Haustermans van Klooster Wittem. Bij hem is meer informatie te verkrijgen: rene.haustermans@
Franciscaanse voettochten
De franciscaan Mattie Jeukens (Maastricht) leidt meerdaagse tochten in Frankrijk en Italië (Assisi).
Zie www.franciscaansevoettochten.nl
Santiago de Compostela
Op de site www.santiago.nl is alles te vinden over pelgrimsroutes naar het Spaanse Santiago de Compostela.