St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Laurentiustocht

Donderdag 10 augustus 2017

 

Op de feestdag van Sint Laurentius wandelden we vanuit de Laurentiuskerk van Voerendaal (in 1049 door paus Leo IX ingewijd) naar Laurensberg, ‘voorstad’ van Aken, waar omstreeks dezelfde tijd ook een Laurentiuskerk was gebouwd (verschillende malen herbouwd).

Waarschijnlijk vanwege het druilerige weer meldden zich maar 16 mensen in Voerendaal. Dit gezelschap beleefde echter een grotendeels droge, maar vooral mooie tocht vol afwisseling.

De pelgrims werden om 10.00 uur welkom geheten in de oude toren (1049) door pastoor Harrie Brouwer (foto 1 en 2). Daarna leidde Nan Paffen de bezinningsmomenten in rond het thema ‘Wie zijn de schatten van de kerk? ‘ Dat is gebaseerd op een legende rond de diaken Laurentius in de 3e eeuw die gesommeerd werd in de tijd van de christenvervolgingen in Rome om ‘de schatten van de kerk’ af te dragen. Hij verzamelden toen de armen van de stad om zich heen en zei; ‘Dít zijn de schatten van de kerk’.

Vóór aankomst regende het nog, maar bij droog (zij het wat kil en somber) weer gingen we op weg,  geleidelijk de Kunderberg omhoog (foto 3 t/m 6) naar Ubachsberg en naar het hoogste stukje Nederland (op de Vaalserberg na), bij de Vrouwenmolen (foto 6 en 7). Daarna volgde de afdaling langs Huls (foto 8) naar Simpelveld. Voorbij Pension/B&B de Witte Keizerin en enkele hoeves (foto 9) werd eerst nog een Jozefkapelletje aangedaan voor een korte bezinning (foto 10) voordat er pauze was in de restauratie van de Zuid-Limburgse Stroomtreinmaatschappij (ZLSM). De stroomtrein naar Schin op Geul was net vertrokken (foto 11), want we waren 55 seconden te laat. (foto 12).

Drie kwartier later stonden we klaar voor vertrek (foto 13) voor de laatste 7,5 km. Via Broek (foto 14),  het Mariakapelletje daar (foto 15) en langs Huize Bongerd (foto 16) wandelden we dwars door Bocholtz richting de grote windmolens aan de Duitse kant van de grens. We wandelen daar Duitsland binnen (foto 17) en passeerden het spoorlijntje van Simpelveld naar Vetschau, juist op het moment dat daar de Schienenbus voorbij kwam (foto 18). Vlak voordat we Laurensberg bereikten begon het te regenen zodat we met de paraplu’s op de trappen moesten bestijgen (foto 19).

We lagen bijna een half uur voor op ons wandelschema, zodat we even moesten wachten voordat we de kerk in konden. We werden daar om 15.15 uur begroet door de kosteres Magdalena Förster (foto 20 – zijzelf niet zichtbaar!). De kerk is na een brand in 1991 modern ingericht, o.a. met schilderingen van de Duits-Amerikaanse kunstenares Janet Brooks Gerloff (foto 21). Maar een Laurentiusbeeld uit de 17e eeuw ontbreekt gelukkig ook niet (foto 22).

Daarna daalden we weer af aan de andere kant van de Laurensberg. Het was geen weer voor een terrasje, wel voor een ijsje (foto 23) voordat we met z’n allen de bus namen naar Heerlen. Daarna de trein naar Voerendaal.

 


Foto's van deze wandeling