St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Sint-Jozefwandeling door het Gulp- en Geuldal

Zaterdag 19 maart 2022 • 14 km + 8 km (rondwandeling, eventueel terug met lijndienst)

 

Op 19 maart 2022 wandelen 41 personen van de Jozefkapel in Schilberg naar de Jozefkapel in Hilleshagen.
Om 9.45 is er eerst een korte rondleiding in Klooster Hoogcruts, door Carola Janssen, de beheerder van Hoogcruts. Het bijna 600 jaar oude klooster/ rijksmonument, in bezit van Limburgs Landschap, is volop in restauratie en er wordt nieuw leven geblazen in nieuwe activiteiten op gebied van kunst, cultuur, natuur en technologie.
Van Hoogcruts lopen we naar de Jozefkapel van Schilberg waar Dhr. Lemmens ( beheerder van de Kapel) ons al verwacht. Hier wordt de tocht geopend door Henk Erinkveld met het pelgrimsreisgebed en een korte bezinning. Daarna wordt de tocht voortgezet onder leiding van Jos Henssen en Jan Benders als laatste loper. Van de 8 bestuursleden van de SPV liepen 7 leden mee.
Via Schilberg en Nurop (België) waar we het beekje de Gulp oversteken komen we via een lange klim in het Bovenste bos. Het mooie weer van de afgelopen weken heeft de bospaden weer begaanbaar gemaakt. Via een zonovergoten Geuldal bereiken we, nabij de volmolen de Calvariekapel bij de Smidsberg waar we kort pauzeren met 'n gebed en een minuut stilte voor vrede in Oekraïne . Na de Epener Volmolen, pauzeren we bij de fruit en ijskraam van Camerig, waarna we onze weg vervolgen langs de Geul, Emmaus en Elzet naar de Jozefkapel aan de Hilleshagerweg.
Emmaus is een voormalig buitenverblijf voor priesterstudenten van de paters redemptoristen.
Bij de Jozefkapel vertelt dhr. Wouters, beheerder van de kapel, dat er regelmatig door de inwoners van Hilleshagen bij de kapel gebeden wordt. De kapel bestaat 1 mei 2022, de dag van St. Jozef arbeider 75 jaar.
De tocht wordt hier door Henk Erinkveld gesloten. We dalen af naar Mechelen waar een deel van de wandelaars de bus terug naar Schilberg neemt en de overige wandelaars, na een korte pauze, nog 8 kilometer, via Overgeul, Dalbissen en Heyenrath terug lopen naar Hoogcruts, om vandaar uit voldaan huiswaarts te keren.

 


Foto's van deze wandeling