St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Mgr. Schraventocht

Zondag 9 oktober 2022 • 13,5 km rondwandeling

 

Mgr. Schravenwandeling op zondag 9 oktober j.l.

Officieel is hij nog geen heilige, maar in de ogen van velen verdient Mgr. Frans Schraven die status zeker, de uit het Noord-Limburgse Lottum afkomstige missionaris. Op 9 oktober 1937, dus precies 85 jaar gelden, werd hij in China op gruwelijke wijze om het leven gebracht door Japanse soldaten, samen met acht metgezellen, omdat hij weigerde om vrouwelijke vluchtelingen, die hij in zijn huis had opgenomen, als ‘troostmeisjes’ aan hen uit te leveren. “Over mijn lij”, zei hij, en dat is helaas ook gebeurd.

Om meer aandacht te geven aan deze onverschrokken missionaris en als eerbetoon, organiseert de SPV al enkele jaren op of rond zijn sterfdag een pelgrimswandeling, samen met de plaatselijke Mgr. Schravenstichting.

Dit jaar hielden de bestuursleden van deze stichting een grote herdenking in het nabijgelegen Panningen, in het missieklooster van de paters lazaristen waartoe Mgr. Schraven hoorde. In overleg met hen organiseerde de SPV op datzelfde tijdstip de jaarlijkse pelgrimswandeling om zo de martelaar in zijn eigen dorp niet te vergeten. De wandeling werd voorafgegaan door een eucharistieviering, geleid door het SPV-lid pater Henk Erinkveld. Daarna gingen negentien mensen op pad, om precies te zijn het Mgr Schravenpad, dat onlangs door de gelijknamige stichting is uitgezet. Door het prachtige Schuitwater- natuurgebied voerde de tocht naar Broekhuizenvorst, waar in de kerk een herdenkingskapel voor Mgr. Schraven en zijn gezellen is ingericht.

Tijdens deze tocht dacht niemand er aan om foto’s te maken. Daarom hier ‘slechts’ een foto van de ingang van de herdenkingskapel en van de muurschildering binnen. Daarop is te zien hoe Mgr. Frans Schraven de meisjes beschermt; hoe hij en zijn gezellen geblinddoekt worden en daarna in het vuur geworpen…

 


Foto's van deze wandeling