St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Adventstocht van Margraten naar Banneux

Zondag 17 december 2023 • 42, 36 of 25 km

 

In tegenstelling tot andere jaren is de Banneuxtocht dit jaar op de derde adventszondag Omdat de vierde advent en kerstavond dit jaar op dezelfde dag vallen.
Tegen 7.00 uur zijn al heel wat wandelaars bijeengekomen in Margraten en velen zijn al onderweg naar Banneux; 42 km lang is de tocht vanuit deze plaats. Het is fris en een beetje motregen, maar goed gemutst gaan de meeste pelgrims in groepen, sommigen alleen op pad. Tussen 8.00 en 8.30 uur komen we in Noorbeek weer wandelaars tegen die rond 7.00 uur in Margraten vertrokken waren. Van hieruit is de tocht 36 km. Het is droog en een fris windje. Bij een mooie kerststal op het plein voor de kerk van Noorbeek starten nog nieuwe pelgrims en pauzeren de reeds vroeger uit Margraten vertrokkenen.
De grootste groep vertrekt vanuit Valdieu. Om 9.00 uur is het nog vredig stil, maar al gauw stromen de auto’s met pelgrims binnen om van hieruit te vertrekken. La Casse-Croute is al eerder opengegaan om mensen in de gelegenheid te stellen nog even iets warms te drinken.
De SPV-groep, bijna 50 personen, start om 9.30 uur in de kerk bij de kribbe met de opening van de tocht. Daarna gaat het richting Bolland waar de eerste korte pauze is. Inmiddels schijnt de zon.
Onze weg vervolgend komen we rond 12 uur in het kerkje van Noblehaye, waar Madame Mercier weer voor licht en warmte heeft gezorgd. Daar is de eerste bezinning is. In Herve heeft ‘Point Chaud’ niet gerekend op zoveel aanloop voor koffie en iets te eten. Maar iedereen komt er toch aan zijn trekken, zodat we in Soumagne het ook daar drukke café kunnen laten schieten en kunnen doorlopen. Na menig modderballet bereiken we Nessonvaux waar de tweede bezinning is bij het stationnetje. Vandaaruit begint de lange klim van vijf kilometer.
Ondanks het toch wel zware parcours heeft menigeen het dit jaar minder zwaar ervaren. De hemel was tussen 16.00 en 17.00 uur rood-roze gekleurd en het was nog licht. Dit hebben we tijdens de winterpelgrimstocht naar Banneux vrijwel nooit meegemaakt. Heel bijzonder.
Om 17.30 uur is de viering door Henk Erinkveld en Nan Paffen in een volle Boodschapskapel van Banneux. Het ensemble van Fanfare Sint-Elisabeth uit Landgraaf luistert de mis op.
Als bestuur van de SPV kijken wij terug op een goed verlopen tocht. De saamhorigheid bij de verschillende groepen, het contact met de medepelgrims en voor velen het jaarlijkse weerzien van pelgrims waar ze al jaren deze tocht mee lopen, is voor velen de reden om naast persoonlijke intenties deze tocht te lopen.
Wij hopen dan ook op zondag 22 december 2024 weer velen te mogen begroeten.

 


Foto's van deze wandeling