St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Sint Benedictustocht

Dinsdag 11 juli 2023 • 24 km

 

Op de feestdag van Benedictus is deze tocht gelopen waarbij zowel in de abdij van Mamelis als de abdij van Kornelimunster het boekje Sint-Benedictus voettocht wordt aangeboden aan
respectievelijk de abt en de prior van de genoemde abdijen.
De tocht start met een stille mis om 8 uur in de crypte van de abdij.
In de viering wordt gesproken over pelgrimeren. Aan de orde komen de 3 V’s: Vreugde, vrede en vriendschap.
Na de viering wordt op het binnenplein van de abdij het boekje door de voorzitter van de SPV, Nan, aangeboden aan de abt Lenglet en broeder Michael Weidemann, de schrijver van de overwegingen die in het boekje staan. Nan, houdt een korte inleiding en overhandigt de boekjes. Na de zegen van de abt kunnen we vertrekken.
Een groep van 28 pelgrims, waaronder enkele oud-bestuursleden van de SPV, andere trouwe pelgrims en bestuursleden van de SPV starten rond 8.45 uur richting Holset
Het is zonnig en nog aangenaam qua temperatuur.
We lopen via oud Mamelis en Harles naar Holset, waar in het Lambertus en Genoveva-kerkje de eerste bezinning is. Het thema van de tocht is Geloof.
Via de Weijerweg en de Schuttebergsweg lopen we verder om na Wolfhaag een fikse klim te beginnen naar het drielandenpunt. Daar is de eerste pauze.
Na een half uur vervolgen we onze weg door het Aachener Wald. Bij het Bonheufferkreuz is de tweede bezinning. Het is inmiddels meer dan zomers warm en we zijn blij dat de tocht door het bos voert en we in de schaduw van de bomen kunnen lopen.
Bij de Pioniersquelle zijn genoeg zitplaatsen in de schaduw om te kunnen pauzeren.
Door het bos vervolgen we onze weg. Aangekomen bij de verlaten kazerne Camp Gabrielle Petit Hitfeld, het Aachener Wald hebben we dan verlaten, gaan we richting Bierstrauch waar we in het Jacobuskapelletje de laatste bezinning houden. Na een halve kilometer komen we rond half vier bij de abdij Kornelimunster. Pater Oliver verwelkomt ons in de koele abdij.
Hij neemt het boekje in ontvangst en vertelt ons nog enkele wetenswaardigheden over de glas in lood ramen in de abdij. Daarna biedt hij ons een glas koel water aan en wordt er nog even nagepraat over de tocht.
Rond 16 uur lopen we richting Kornelimunster centrum. Enkele pelgrims nemen de bus meteen terug, anderen pauzeren nog even bij een koel drankje in het oude stationnetje aan de Vennbahn.
Het was een zeer warme dag, een gezellige groep en een mooie tocht.


Het boekje SINT- BENEDICTUSVOETTOCHT tussen drie benedictijner abdijen Van MAMELIS via KORNELIMUNSTER naar MARIA LAACH is vanaf vandaag te koop in de boekwinkel Klooster Wittem.

 


Foto's van deze wandeling