St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Brigidatocht

Donderdag 1 februari 2024 • 14 en 12 km

 

Voor het verslag met foto's door Claudia van het Hof klik op downloaden

 

Een regenachtige start van de jaarlijkse Brigidatocht op de eerste februari 2024.

Het thema van de tocht is: verlangen naar het licht. Om 7 uur opent Henk Erinkveld in de Gerarduskapel de tocht en om 7.15 uur starten we met 65 personen.

De regen die in de nacht gevallen is heeft de paden goed nat gemaakt. Rond 8 uur, is het inmiddels licht en droog. Bij de Mariakapel op Ingber is een korte bezinning. Vandaar uit lopen we verder naar Margraten.  Daar wacht ons om 9 uur nog een kleine groep pelgrims op, die de tocht van hieruit mee verder lopen. Na een bezinning in de kerk lopen we met 84 pelgrims verder naar Banholt. In de Gerlachuskerk (gebouwd 1874-1875) met door Sjef Hutschemaekers mooi geschilderde muren is een korte bezinning.  Daarna vervolgen we onze weg richting Noorbeek. Daar wacht pastoor Vervoort reeds bij de Wesch samen met de schoolkinderen op ons. Water uit de bron wordt van hieruit meegenomen naar de kerk om daar tijdens de viering gezegend te worden.

Om 11 uur is de Brigidaviering: dorpsgenoten, zangkoor, schoolkinderen met begeleiders, jonkheid, schutterij en pelgrims vieren de feestdag van de H. Brigida o.l.v. de pastoor.

Na de viering is de mogelijkheid tot fruhshoppen bij de plaatselijke horeca.

Om 13 uur lopen nog 24 pelgrims terug van Noorbeek, via Schilberg, het Gulpdal en Landsrade terug naar Wittem waar we rond 16 uur aankomen.

Het was een mooie, zonnige tocht. Een goede start voor de SPV van het programma van 2024.

De onderstaande foto's hebben wij gekregen van Marijke de Wit.  

Voor het verslag met foto's door Claudia van het Hof klik op downloaden

 


Foto's van deze wandeling