St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Mariakapel Benzenrade

Zondag 9 juni 2024 • 16 km

 

Na een korte introductie en het pelgrimsgebed in de Martinuskerk te Welten vertrekt een groepje van 10 personen voor de 1,5 km korte tocht naar Benzenrade. Halverwege sluiten we aan bij de processie en het laatste stukje kunnen we het prachtige zandtapijt bewonderen, dat de inwoners van Benzenrade al vanaf 06.00 uur vanmorgen hebben klaargemaakt. Wij mogen kijken; alleen de hulpbisschop met het Allerheiligste mag over het tapijt lopen.

Na de viering, die tot na half één duurde, starten we met 13 ‘pelgrims’ de tocht naar de kapel op Leenhof. We beginnen een beetje ‘ongehoorzaam’, met het opzij zetten van een hek, maar we willen het eerste mooie paadje niet missen. We wandelen langs de Benzenraderhof (waar de Geleenbeek ontspringt), langs het kapelletje De Euren en omhoog richting Imstenrade. Dan dalen we af en wandelen via het Caumerbeekdal naar het Aambos. Mooie plekjes natuur in een erg stedelijk gebied. Zo bereiken we (later dan gepland), de Mariakapel Flos Carmeli, meestal de Leenderkapel genoemd. Met dank aan de meneer die het kapelletje voor ons opengemaakt heeft.

Na het bezinningsmoment door p. Henk Erinkveld en ‘gast-bezinner’ Kurt lopen we naar de vlakbij gelegen kasteelruïne  en het nieuwe (uit 2019) kruis bij de verdwenen 300 jarige eik. Hier bidden we het gebed van het prentje dat we bij de Leenhofkapel hebben gekregen. Dan gaat het langs de Palemigerbeek en de vijvers van Meezenbroek naar ’t Oude Poorthuys voor een verdiende versnapering en voor de liefhebbers een stuk vlaai. 

Dan vangen we de terugtocht aan, via de rand van centrum Heerlen en langs het Maankwartier om tot slot weer in de natuur te eindigen langs de Geleenbeek naar Welten, waar we om 17.00 uur aankomen. We mogen terugkijken op een mooie tocht met prachtig en zonnig wandelweer.

 


Foto's van deze wandeling