St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Venray - Smakt

Zaterdag 19 maart 2011

 

De SPV zocht het hogerop en vond in Noord-Limburg enthousiaste pelgrims!

 

Voor het eerst organiseerde de SPV een pelgrimswandeling in Noord-Limburg: op zaterdag 19 maart, Feestdag van Sint Jozef, naar de enige bedevaartplaats in Nederland die aan hem is toegewijd: het piepkleine Smakt bij Venray, op de grens met Noord-Brabant.
Om 09.15 uur verzamelden zich 87 wandelaars op de parkeerplaats van station Venray (in Oostrum); voor het merendeel mensen uit Midden- en Noord-Limburg die de wandeling van de SPV nog niet kenden, maar nieuwsgierig geworden waren door berichtjes in de krant en hier en daar ook vanaf de kansel in parochiekerken. Maar ook Zuid-Limburgers, en zelfs mensen uit het westen des lands, hadden de aanloopreis naar Oostrum ondernomen. Ook het mooie lenteweer zal zeker hebben bijgedragen aan de verrassend hoge opkomst.

Bij gebrek aan een wegkruis of -kapelletje in de buurt werd het vaste pelgrimsreisgebed op de parkeerplaats gebeden, waarna de wandeling vertrok richting Landgoed Geijsteren en het midden in dat bos gelegen Willibrorduskapelletje. Vóór aankomst daar was al duidelijk dat de geplande aankomsttijd in Smakt (11.00 uur aansluiten bij de eucharistieviering) niet gehaald kon worden. Met zoveel mensen een glad boomstambruggetje oversteken, bijvoorbeeld, kost al extra veel tijd.
Maar in zo'n geval is de uitvinding van de gsm een uitkomst. Er was snel een programma-wisseling geregeld: eerst koffie met vlaai in het Pelgrimshuis en dan een viering onder met elkaar na de vaste viering van 11.00 uur. En twee meewandelende pastoors waren bereid om mee voor te gaan in die viering, die dan wel geïmproviseerd moest worden.
En zo hadden we meer tijd om in de Willibrorduskapel te luisteren naar Peter Jacobs, de enthousiaste koster van Geijsteren, tevens lid van de heemkundige-verening, die de sleutel beheert van het mooie boskapelletje. Het ligt pal op de grens van Noord-Brabant en Limburg, maar dat het kapelletje ook op de grens ligt tussen Geijsteren en Venray leidde in het verleden nog tot meer rivaliteit.
SPV-lid Henk Erinkveld leidde hier met een korte beschouwing over de heilige waarheen we op weg waren en gezamenlijk gebed in tot Sint Jozef. Hij bedankte de koster met een presentje van een andere heilige: een sixpack Gerardusbier...
De lange stoet pelgrims arriveerde om 11.15 uur in Smakt. Dat had het grote voordeel dat zij in een vrijwel leeg Pelgrimshuis konden aanzitten voor koffie en een alleen in maart verkrijgbaar Jozefvlaaitje. De bediening ging vlot en plezierig. Ondertussen interviewde Marco van de Plasse enkele pelgrims als voorbereiding van een jubileumboek dat hij aan het schrijven is bij gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Pelgrimshuis en het 310-jarig bestaan van de Sint Jozefkapel.
Het was nog even wachten tot de kerk leegstroomde. Er waren daar zoveel mensen dat we er met onze 87 mensen niet eens bij hadden gekund: alweer een geluk bij een ongeluk.
Na de ‘publiekswisseling' en wat snelle afspraken met de kosters van dienst, begon ‘onze' viering met Henk Erinkveld als hoofdcelebrant; en met de spontane deelname van de pastoors Huub van Horne (parochiecluster Wanssum e.o.) en Ruud Verheggen (parochiecluster Tienray e.o.) werd het warempel nog een sfeervolle 'Drieherenmis'.

Bijna iedereen wandelde mee terug naar station Venray, langs de andere kant van het spoor en ontdekte zo een mooi zandverstuivingsgebied (Boschhuizer Bergen). Een half uurtje later dan oorspronkelijk gedacht werd de auto resp. de trein bereikt. Inmiddels waren de SPV-bestuursleden al overladen met bedankjes en met tips welke mooie pelgrimswandelingen er nog meer te maken zijn in dit noordelijk deel van de provincie....

 


Foto's van deze wandeling