St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Brigidatocht, Wittem - Noorbeek

Woensdag 1 februari 2012

 

Op een koude, vroege ochtend van 1 februari, het feest van sint Brie (st. Brigida) stonden ruim 75 mensen bijeen in de kapel van klooster Wittem voor de tocht naar Noorbeek.

Het beloofde een mooie dag te worden en dat werd het ook. Na het eerste stuk in het donker, dat niet eens echt donker was vanwege de witte sneeuwlaag over de velden en weilanden, zagen we rond half negen de zon al een eerste poging doen door te breken.

Om 9.00uur arriveerde de groep in Margraten, waar in een heerlijk verwarmde kerk nog eens meer dan 20 pelgrims zaten te wachten om de tocht mee te vervolgen naar Noorbeek.

Ook in Banholt werden we verwacht en verwelkomt in een warme kerk, waar we niet al te lang konden vertoeven en bezinnen om op tijd in Noorbeek te zijn.

Dat lukte ook, zij het nipt, maar om enkele minuten voor elf stroomde de grote groep wandelpelgrims de Brigidakerk in om zich aan te sluiten bij de inwoners en de schooljeugd en de viering met de zegening van het water en het brood bij te wonen. Het was een prachtige dag, met veel zon en op de plateaus af en toe snijdende wind, met prachtige uitzichten en sneeuwplaatjes die de kou ruimschoots vergoeden.

Onderweg werden we nog verrast door een filmploeg van L1, die van de tocht en de viering opnames maakte voor een later in maart uit te zenden serie ‘Langs 's Heren Wegen'.

Verkwikt na het frühshoppen  lopen er nog zo'n kleine 40 mensen mee terug naar Wittem.

 


Foto's van deze wandeling