St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: De Hamert - Kevelaer op Hemelvaartsdag

Donderdag 17 mei 2012

 

Voor het eerst organiseerde de SPV een pelgrimstocht vanuit Noord Limburg naar Kevelaer.(D)       (De tocht staat beschreven in het boekje “bidden bij de Buren “)

Op 17 mei 2012 , het feest van Hemelvaart, verzamelden zich 71 mensen om vanuit Landgoed De Hamert (tussen Arcen en Wellerlooi)  te vertrekken voor een tocht van bijna30 km(heen en terug samen). Het lenteweer zal ongetwijfeld hebben bij gedragen aan de hoge opkomst. Het was een gemengd gezelschap van ongeveer de helft Zuid-Limburgers en de helft  Noord-Limburgers

De stoet vertrok  om 9 uur richting Oorlogsmonument De Hamert  waar  na de oorlog een massagraf was ontdekt van slechtoffers van een represaillemaatregel van de nazi’s. Na een korte inleiding op ons thema voor deze wandeling, dat geënt was op het verhaal van hemelvaart, werd het traditionele reisgebed gebeden. Tot slot maakte Mat Rongen, onze reisleider vandaag, ons attent op de grafheuvel die we hier in de stuifduinen van dit mooie natuurgebied zouden aantreffen.

Het gebied van de Hamert is een prachtig natuurgebied. Het is lichtglooiend, met in het midden  een uitgestrekt heideveld met stuifzandheuvels. In de lager geleden gebieden tref je enkele vennen aan met hier en daar een boom. Rondom de heide liggen naald- en loofbossen. Aan de zuidkant stroom t het Geldersche Nierskanaal. Ooit een gegraven kanaal maar nu verwilderd tot een smalle beek.

Na nog even flink doorstappen  kwamen we om 11.00 uur  op onze pauze plaats aan ; Rosarium  Seuren. In deze prachtige rozentuin konden de pelgrims genieten  van een lekkere kop koffie.

Vervolgens werd nog stilgestaan voor een moment van  bezinning bij de Gertrudiskapel in Auwelt (D).

En om 13.00 uur arriveerde de groep in het pelgrimsoord Kevelaer. Na een korte viering in de kerk  en een bezoek aan de bedevaartkerk, de kaarsenkapel en de ronde genadekapel  was het  tijd om te eten, uit te rusten  en te genieten op de terrasjes.  Daarna gingen de pelgrims  verkwikt weer op pad voor de terugweg.

De route ging via Klein Kevelaer  en langs de Geldernsch Nierskanaal  om weer bij het vertrekpunt uit te komen. Een mooie tocht op deze zonnige Hemelvaartdag.

 


Foto's van deze wandeling