St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Sacramentsdag - van Ransdaal naar Meerssen

Donderdag 7 juni 2012

 

Pastoor Crutzen heeft ons op passende wijze op pad gestuurd vanuit de parochiekerk van Ransdaal naar de basiliek van Meerssen. Gebeden, zeven minuten stille bezinning, uitstelling en zegen met het allerheiligste, het pelgrimsgebed en een vriendelijke handdruk bij het verlaten van de kerk.

Het eerste deel van de route verliep via stille asfaltwegen over het Plateau richting Ravensbosch. Bij de Maria-kapel werd even halt gehouden. Hier werd het thema “God met ons” ingeleid en werd er samen gezongen.

Via het mooie hellingbos en het pad langs het Bockenheufke naderden we onze pauzeplaats met de toepasselijke naam “Oos Heim”. Het deerde niet dat er een elektriciteitsstoring was. De koffie was op tijd gezet en er was voldoende. We naderden Waterval en genoten van het landschap. Een flinke klim bracht ons boven op de Wijngaardsberg. Wijndruiven groeiden er al in de tijd van de Romeinen tot omstreeks 1800 en sinds enkele jaren zijn de druiven er weer. Een berg met geschiedenis. Puur genieten en weer afdalen door het bos richting Meerssen.

De beloofde 20 km was in werkelijkheid18 km. Hoewel we iets eerder in  Meerssen aankwamen, stond Pastoor van Meijgaarden ons bij de basiliek op te wachten. Hij is een ware gastheer en weet steeds boeiend te verhalen over dit prachtige gotische kerkgebouw.

Na de afsluitende gebeden deden we volgens eeuwenoude traditie de Meerssener Ganck.

De 35 pelgrims waren voldaan en genoten in het zonnetje op het terras tegenover de basiliek, zo hoort het.

 


Foto's van deze wandeling