St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Edith Steinwandeling (Goede Vrijdag)

Vrijdag 29 maart 2013

 

Een wandeltocht in en rond Echt met aansluitend deelname aan de kruisweg in de St. Landricuskerk in Echt. Thema van de tocht is: leven ondanks lijden.

Na een welkomstwoord en uitleg over het ontstaan van de kapel en de 7 voetvallen bij de kapel van OL. Vrouw van Schilberg trok een groep van 35 mensen in gebed langs de voetvallen.

Daarna ging het richting het natuurgebied “de Doort”.

Het was prima wandelweer ofschoon de sneeuw ons even had laten schrikken toen we die morgen opstonden.

Langs de Middelsgraaf ging het naar de St. Antoniuskapel in de buurtschap Slek .Grappig was de gietijzeren deurklink om de kapel te openen. Hiermee wil men uitdrukken dat de bouw van de kapel mogelijk gemaakt werd door de inzet van veel Slekkenaren. De mensen van de Slek kozen zelf uit 3 heiligen St. Antonius als hun heilige voor de kapel.

St. Antonius was een echte Godzoeker. En de link naar Edith Stein is dan ook gauw gelegd. Ook zij was een Godzoeker. Over dit onderwerp heeft zij verschillende boeken geschreven.

Als we bij de bunkerkapel van Lilbosch arriveren, gaat het verhaal weer over de 2e wereldoorlog. We bezoeken via de “pelgrimsweg” de eenvoudige kapel, door de paters ingericht, in de schuilkelder door de Duitsers gebouwd om hen te beschermen tegen luchtaanvallen. De kapel is bedoeld als tegenhanger van het kwaad; waar mensen kunnen bidden voor vrede.

Er wordt stevig doorgestapt en de sfeer is goed. Precies 12 uur komen we op ons lunchadres (Pepinushof). Hier pauzeren we, eten onze boterhammen en genieten van een lekker kopje koffie of thee en een wafel.

Dan gaat het via de Dominicusweg en Zandweg richting het buurtschap Hingen naar de Bandert en precies om twee uur komen we aan bij de St. Landricuskerk. Bij de kerk staan we stil bij de gedenkmuur met de plaquette met namen en de bronzen sculptuur van Edith Stein. De gedenktafel met het drieluik en de koormantel wordt bekeken als we om 3 uur aan de kruisweg deelnemen. Maar eerst gaat de groep een welverdiend kopje koffie drinken.

Na de kruisweg en elkaar een gezegend Paasfeest te hebben toegewenst gaat ieder zijn weg naar huis.

 


Foto's van deze wandeling