St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Kloostertocht Steyl

Zaterdag 15 juni 2013

 

Start om 10.15 uur  bij het Missiemuseum bij het beeld van De Zaaier aan de St.Michaelstraat in Steyl.

Zo’n kleine 30 mensen komen voor de rondwandeling  in het kloosterdorp.

Na het welkomstwoord en het pelgrimsgebed  gaat het richting Michaelskerk waar een gids ons verteld over de missiecongregaties van Steyl en hun oprichter Arnold Janssen alsook over de medestichtenaressen voor de vrouwelijke tak.

We bezoeken zowel de onderkerk als de bovenkerk. Deze laatste is grotendeels zo behouden gebleven als Arnold Janssen ze heeft ontworpen. We vervolgen de tocht naar het H.Hartklooster; gebouwd in de vorm van een duif, en bewonderen het mooie lichtkruis in de hal.

Op veler  verzoek lopen we ook even de kapel binnen van de slotzusters in Steyl en dan gaan we echt aan de wandel langs de Maas richting kapel Geloë .

We steken de A73 over en komen via een prachtig pad door het bos bij een visvijver.

Het is nu niet ver meer van  onze pauzeplek. Even na 13.00 uur arriveren we bij café “ de Witte” in Tegelen waar een mooi buitenterras ons uitnodigt voor de  zelf meegebrachte lunch.

Onderweg voelden we  soms een enkel druppeltje regen maar we zitten nauwelijks achter de koffie of een pittige bui komt langs. Dat we daar onder de luifel zitten  is een kwestie van  veel geluk. Als we vertrekken is het weer droog en dat is het ook de hele verdere wandeling gebleven. Via de Holtzmühle en de Tiendschuur gaan we naar de prachtige kapel met mozaïken  van de Aartsengelen.

Er is een fijne sfeer in de groep en er wordt  goed doorgelopen.

Als toetje na de wandeling werden de kloostertuinen bezocht met daarin de ondergrondse grotten en H. Hartheuvel.  Vooral de Maria-grot is een juweel met z’n prachtig mozaïeken. Voor menigeen was het een unieke ervaring om deze grotten , gebouwd uit misbaksels en sintels uit de ovens van de kleiwarenfabrieken van Tegelen,  van binnen te bekijken.

Hier vindt ook de afsluiting plaats. Sommige mensen wandelen nog naar het kerkhof; anderen zoeken het terras op.

Het was een zeer afwisselende tocht en een geslaagde dag.

 


Foto's van deze wandeling