St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Goede Vrijdagtocht - Wahlwiller - Vijlen

Vrijdag 3 april 2015

 

Op Goede Vrijdag om 12.30 uur verzamelden zich ruim honderd wandelaars in het kerkje van Wahlwiller voor de ‘rustige middagwandeling’ naar het Vijlenerbos. De tocht werd zo aangekondigd, omdat het méér dan anders een bezinningstocht was, langs veertien wegkruisendie stonden voor de veertien momenten uit het lijdensverhaal van Christus dat op Goede Vrijdag wordt herdacht.

Maar eerst luisterden de pelgrims naar de uitleg door Marcel Ploemen van de indrukwekkende kruisweg  die de Rotterdams kunstenaar Aad de Haas vlak na de oorlog in dit kerkje schilderde.

De op het eerste oog wat vreemde afbeeldingen kregen daardoor veel zeggingskracht en leverde stof tot nadenken op voor de tocht erna.

Aan de vraag om de eerste 6 kilometer in redelijke stilte te wandelen, werd dan ook graag voldaan. Onderweg werd er regelmatig letterlijk en figuurlijk stilgestaan bij momenten uit de Kruisweg en om exact 15.00 uur bereikte de groep de laan langs het Vijlenerbos, waar opnieuw kruiswegstaties te zien waren.

Het bezinningsgedeelte eindigde aan het eind daarvan met enkele minuten stilte.

Een kwartiertje verder stond koffie en vlaai klaar in boscafé ’t Hijgend Hert en ruim de helft van de deelnemers liep na de pauze verder mee naar Lemiers, Mamelis en tenslotte eindpunt Wahlwiller. Mede omdat de aangekondigde regen wegbleef was het ook qua weer een prima tocht langs prachtige monumentjes van religieuze volkscultuur in het Limburgse Heuvelland.

 


Foto's van deze wandeling