St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Edit Stein tocht

Zondag 9 augustus 2015

 

Op 9 augustus gedenken we de feestdag van Edith Stein met een Edith Stein wandeling in Echt.
Na het welkomstwoord en een korte inleiding op het thema " Gedenken is Geloven in Toekomst". In de kapel van OLV van Schilberg vertrekken we richting het natuurgebied " De Doort ". De 20 wandelaars kunnen kennis maken met een uniek stukje natuurgebied. Langs de beek " de Middelsgraaf wandelen we over een sluisje en de spoorwegoverweg richting Slek.
Op de Slek bezoeken we de Antoniuskapel. De bewoners van de Slek kozen massaal als heilige voor deze kapel de heilige Antonius met het varken. Grappig was de deurklink om de kapel te open en in de vorm van een bronzen slak.
Dan gaat het verder naar Lilbosch waar we via de " pelgrimsweg " de bunkerkapel bezoeken. De Duitsers bouwden in de tweede wereldoorlog deze schuilkelder. De kapel is bedoeld als tegenhanger van het kwaad. Mensen kunnen er bidden voor de vrede. Om kwart voor een komen we aan op ons lunchadres "Pepinushof ". We rusten uit, eten ons brood bij een lekker kopje koffie of thee en een wafel. En als we tot slot genoten hebben van een heerlijk boerderij- ijsje gaat het via het buurtschap Hingen naar de markt in Echt.
Hier begint de officiƫle Edith Stein route en we wandelen via verschillende gedenkmonumenten naar de Karmel waar Edith Stein ongeveer 4 jaar geleefd heeft.
In de kapel volgt een bezinningsmoment en er wordt ingegaan op de betekenis van Edith Stein voor de wereld. Als we de kapel verlaten komt het eindpunt, de Landricuskerk, in zicht.
Bij de kerk staan we stil bij de gedenkmuur met de bronzen sculpture van Edith Stein en een plaquette met namen van joden die samen met Edith Stein en haar zus Rosa werden
gedeporteerd naar Auswitsch en daar in de gaskamers omkwamen.
In de kerk bewonderen we de prachtige ramen ter ere van Edith Stein. Ook zien we de gedenktafel met drieluik en de originele koormantel van Edith Stein.
Met een gebed en een lied wordt de Edith Stein wandeling afgesloten. We hebben mogen kennis maken met Edith Stein: een van de grootste vrouwen van de 20ste eeuw in Europa.

 


Foto's van deze wandeling