St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

SPV gaat weer op pad - 17 september St.-Lambertustocht

Sinds 1 februari zijn er noodgedwongen geen SPV-activiteiten meer geweest. 
Ons jubileumjaar ging tot nu toe nu op aan afwachten, uitstellen en hopen op een snelle hervatting van onze tochten.
Afzeggen moesten we onder andere onze jubileumdag in Wittem - de 'Dag van de Pelgrim' - en ook onze jubileumwandeling naar Banneux. 
De koninklijke onderscheiding voor Henk Erinkveld was wel een opsteker, maar helaas zonder het gewenste feestelijke vertoon.
De 'Dag van de Pelgrim' schuift nu een jaar op; naar 20 maart 2021.

We hebben besloten om op 17 september met de Sint-Lambertustocht weer op pad te gaan; een tocht van Maastricht naar Kanne en terug (16 km). 
Onder het voorbehoud dat er geen nieuwe maatregelen komen die deze tocht alsnog verhinderen. Kijk daarom vooraf aan deze tocht nog even op onze website.


Ga zelf op bedevaart naar de H.Corona in Aken

De SPV biedt u een individuele rondwandeling aan vanuit Bocholtz naar de H.Corona in Aken en terug.

Onlangs is een prachtige grote reliekschrijn van deze jonge martelares gerestaureerd en heeft zij vanwege de actualiteit een mooie plaats gekregen in de ‘Schatzkammer' van de Dom van Aken. Deze tentoonstelling duurt tot 26 juli 2020.

De routebeschrijving van deze mooie pelgrimswandeling van 2 x 12 stelt de SPV graag ter beschikking aan iedereen die in deze moeilijke tijden alleen of in kleine kring op bedevaart wil gaan.

De terugweg kunt u geheel of gedeeltelijk inkorten, omdat u gemakkelijk met een lijnbus terug naar Bocholtz kunt reizen.

 

De routebeschrijving is compleet gemaakt met een routekaartje, interessante informatie en enkele foto’s.

U leest ook meer over de H.Corona, en een gebed voor behoud in deze coronatijd staat op de laatste pagina.

 

Download de PDF van deze tocht. 

 

Een ‘papieren' versie is te koop in de Kloosterboekwinkel Wittem.


SPV blijft richtlijnen overheid volgen; geen activiteiten tot 1 september.

Het bestuur van de SPV ziet zich helaas genoodzaakt ook alle activiteiten tot 1 september 2020 af te gelasten.
Ook daarna is het goed mogelijk dat we nog geen enkele tocht kunnen lopen.


We vragen u het Jubileumwandelboekje 2020 - met de stempelruimtes - niet weg te doen. 
Want door alle afgelastingen kunnen we de tochten uit 2020 wellicht allemaal in 2021 lopen.


Zodra we weer samen op pad kunnen gaan, geven we u daarvan bericht.

 

Medeoprichter p. Henk Erinkveld ontvangt koninklijke onderscheiding

  

Pater Henk Erinkveld kreeg op 24 april 2020 burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens op bezoek om hem te vertellen dat hij een koninklijke onderscheiding had ontvangen: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn vele verdiensten voor de samenleving. De onderscheiding was aangevraagd door de St. Pelgrimswegen en Voetpaden - waarvan Henk medeoprichter is - en werd ondersteund door Klooster Wittem, de redemptoristen en de St. Petrus Donders Tilburg. De feitelijke uitreiking zal later plaatsvinden.


Ook Wim Slangen (secretaris SPV) gedecoreerd

Wim kreeg de onderscheiding omdat hij in de afgelopen jaren veel onderzoek heeft gedaan naar slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Zijn grote belangstelling en wereldwijde contacten heeft hij vertaald naar lessen aan basisscholen en het organiseren van herdenkingen. Hij heeft bijgedragen aan de realisatie van diverse monumenten, met name op de begraafplaats in Eygelshoven, ter ere van de crew van een Amerikaanse bommenwerper. Wim werd onderscheiden als Lid in de orde van Oranje Nassau.


René Graat, pastoor van Noorbeek, overleden

Pasen 2020 zal er een zijn die bij ieder voor zich en voor ons als SPV in het geheugen gebeiteld zal zijn.

Niet alleen was er geen Goede Vrijdag-tocht, maar op Paaszaterdag stierf ook een geliefde pastoor, René Graat.

Zijn naam is voor de SPV onlosmakelijk verbonden met de jaarlijkse Sint-Brigidatocht op 1 februari vanuit Wittem. Steeds werden we door hem gastvrij onthaald bij ‘de Wesj’ - de Brigidabron - waar we dan samen met de dorpsjeugd water putten en daarna verder trokken naar de kerk.

 

René Graat was een vriendelijke man, die tijd gaf aan het gebeuren aan de Brigidabron en het in de kerk zegenen en weer uitschenken van het water. Die de tijd nam om de aanwezigen in de kerk mee te nemen door een gemoedelijke, maar ook mooie en door zijn woorden telkens weer inspirerende ere-dienst. En graag besprenkelde hij daarbij iedereen en vooral de jeugd steeds royaal met wijwater.

 

Hij zal op vele plekken node gemist worden; de mooie herinnering aan hem zal blijven. 


SPV volgt richtlijnen overheid inzake corona-virus; geen activiteiten tot 1 juni

Goede Vrijdagwandeling, Jubileumwandeling en Loreto-tocht afgelast

Het bestuur van de SPV ziet zich genoodzaakt de Goede Vrijdagwandeling op 10 april, onze Jubileumwandeling op zaterdag 25 april en ook de Loreto-tocht op vrijdag 22 mei af te gelasten. Dit is in overeenstemming met de recentste aanwijzigingen van onze regering die evenementen tot 1 juni verbiedt.

We doen dat met pijn in ons hart. Maar het is nu vooral zaak op geen enkele wijze bij te dragen aan de verdere verspreiding van het corona-virus. Zodat we op zo kort mogelijke termijn weer samen op pad kunnen gaan. Zodra dat kan, geven we u daarvan bericht.


Bedankt voor uw bijdrage!

Ieder jaar weer zijn wij als stichting afhankelijk van giften en de verkoop van wandelboekjes. Dat uw bijdrage zéér op prijs gesteld wordt, moge duidelijk zijn! Namens het bestuur wil ik u bij deze hartelijk dank zeggen voor uw financiële steun in welke vorm dan ook. Het IBAN-nummer van de SPV is NL32 RABO 0133531619 staat nog altijd wagenwijd open! Dank u!

 

Theo Woltering, penningmeester SPV

 


Lees hier oudere nieuwsberichten.