St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Jacobustocht Thorn-Maaseik

Dinsdag 25 juli 2017

 

Op dinsdag 25 juli, het jaarfeest van Sint Jacobus, vertrokken ’s morgens 45 pelgrims richting Maaseik om daar samen met pelgrims die vanuit andere Belgische plaatsen waren vertrokken, in de Jacobuskerk een gezamenlijke viering te houden.

Het Bisdom Hasselt viert dit jaar het 50-jarig bestaan en doet dat onder meer met bijzondere pelgrimswandelingen, zoals deze in samenwerking met de Nederlandse SPV.

 

De tocht begon met een inleiding en de pelgrimszegen om 09.00 uur in de Abdijkerk van het Witte Stadje, en voerde via de Belgische plaatsen Kessenich, Geistingen, Ophoven en Aldeneik naar de Jacobuskerk (‘Kruisherenkerk’) in het centrum van Maaseik. Daar was om 12.30 uur in een overvolle kerk een mooie gebedsdienst.

Tijdens de gezamenlijke picknick in het parochiehuis barste de hemel open met een hevige wolkbreuk.

Bij het vertrek in Maaseik voor de terugweg naar Thorn, brak de zon door en afgezien van enkele spatjesregen bleef het de hele tijd zonnig en droog. Met zicht op de Maas werd in Ophoven nog een terras bezocht, en tegen 17.00 uur kwamen de pelgrims terug in Thorn.

 

De bezinningsmomenten tijdens de tocht stonden in het teken van pelgrimsverhalen en legendes over pelgrims en heiligen die hun stempel hebben gezet op de geschiedenis van de plaatsen onderweg: de H.Ansfried (Thorn), St.Martinus (Kessenich), St.Lambertus (Geistingen), St.Servatius (Ophoven), St.Harlindis en Relindis en de H.Willibrord (Aldeneik) en uiteraard de H.Jacobus (Maaseik).