St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Bernardustocht • St.-Martens-Voeren - Val Dieu

Dinsdag 20 augustus 2019 • 7,5+10 km (rondwandeling)

 

Op dinsdag 20 augustus 2019, jaarfeest van Bernardus van Clairvaux , verzamelden ruim 40 mensen zich in de dorpskerk van Sint-Martens-Voeren voor de wandeling naar Val Dieu. Vanwege wegwerkzaamheden in St.Gravenvoeren en gebrek aan parkeergelegenheid direct bij de kerk, kwamen nogal wat mensen pas na 09.00 uur naar binnen. De wat late start was er debet aan dat we maar net op tijd aankwamen (11.00 uur) om de viering in de abdijkerk mee te maken.

De ruim 7 km lange tocht erheen wandelden wij bij aangenaam weer. Velen kenden de route: het is een stuk van de Banneuxtocht tegen Kerstmis. Het was mooi om nu het landschap in zomerse tooi te zien.

De viering van het Bernardusfeest was geheel in het Frans, maar onderweg hadden we al tijdens enkele bezinningsmomenten stilgestaan bij de betekenis van St-Bernardus voor het kloosterleven en de kerk en samenleving van zijn tijd. Na de sfeervolle viering met de lekengemeenschap die nu de abdij bevolkt, sloten we met elkaar het pelgrimsgedeelte af in het abdijpark. Voor bijna iedereen was het een verrassende ontdekking zo’n mooie bezinningstuin te zien, wat verscholen achter de abdij.

Zeker nu bij zonnig weer was het volop genieten.

Daarna was er nog ruim tijd om de bekende casse-croûte te bezoeken en het terras op de binnenplaats (maar dat deden de wespen ook). Op de terugweg was het opnieuw verrassend genieten van een onbekend stukje ‘Pays de Herve’ en Voerstreek. Jammer dat een leuk café in Sint-Pieters-Voeren op dinsdag gesloten is.

 

Hierbij nog enkele impressies van de wandeling, de viering in de abdijkerk en het fleurige abdijpark.

 


Foto's van deze wandeling