St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: van Lambertus naar Servaas door het Leudal

Vrijdag 13 mei 2022 • 17 km (rondwandeling)

 

Op 13 mei ( feestdag van St. Servaas) start onze Servaaswandeling met 23 pelgrims vanuit de Lambertuskerk in Haelen. Na het welkom en het pelgrimsreisgebed gaat de rondwandeling door het prachtige Leudal; langs beken en door bossen en langs diverse kapellen.
Allereerst wandelen we naar de Olaf Hallmankapel die hoort bij het prachtige kasteel Aldenghoor. Deze kapel, die normaal niet toegankelijk is konden we dankzij Roger (Beheerder van het restaurant) bezoeken. Hier krijgen we informatie over de kapel, het kasteel en de kasteeltuin. Via de binnenplaats lopen we de prachtige kasteeltuin in.
Door een 150 jaar oude tunnel van haagbeuk komen we bij de calvarieberg en de kleine begraafplaats met gedenkstenen. Na een wandeling door het bos komen we bij het Monument van Verdraagzaamheid. Dit is het eerste monument in Nederland waar zowel Geallieerden als voormalige Vijanden samen worden herdacht. Het herinnert aan de strijd tijdens de 2de wereldoorlog in en boven het Leudal.
Achter de St. Elisabethsmolen gaan we langs de Leubeek naar de St. Ursulamolen. De pelgrims blijven de Leubeek volgen en via de “Litsberg” komen we bij de St. Servaaskapel.
Hier geeft Nan meer info over het thema van de tocht:” Waar het hart vol van is….. “ met een tekst van Toon Hermans.
Dan is er koffie en vlaai op onze pauzeplek bij de St. Servaaskapel.
Verder gaat het naar de mooie St. Jobskapel en langs landgoed Neyenghoor. We steken de Neerbeek over en komen bij de witte kapel ( Onze Lieve Vrouwe in het Santkapel ) die niet wit blijkt te zijn. We zien de plaquettes met de namen  van de 6 kinderen die omkwamen bij een mijnontploffing in 1945 en  hier begraven liggen.
Via de Isodoruskapel, de Aldegundiskapel en de Aldegundiskerk arriveren we bij de Mariakapel in Nunhem. Nan gaat verder met het thema van de tocht en het Magnificat wordt gezongen. We krijgen van een pelgrim de tip eens te luisteren naar het Magnificat van de Notre Dame op you tube. (Grandes heures liturgique à Notre Dame)
Bij de Annakapel vindt de afsluiting van de pelgrimstocht plaats. Voldaan en tevreden gaan de wandelaars naar huis.

 
 

 


Foto's van deze wandeling