St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Verslag: Hunsel – Kapel Onder de Linden (Thorn) – Hunsel

Zondag 10 september 2023 • 14 km

 

De tocht wordt gehouden bij gelegenheid van het 350 jarig bestaan van de Kapel onder de Linden.

Het een zeer warme dag. Ondanks de warmte zijn 13 pelgrims bijeen gekomen bij de kerk van Hunsel om een korte tocht van 9 km te lopen van Hunsel naar Thorn.

Om 10.30 uur wordt de tocht geopend in de Jacobus de Meerdere kerk van Hunsel.

Na de inleiding op het thema: zorgen voor elkaar en het pelgrimsgebed gaan we op weg.

De tocht is 9 km. We lopen onder een blauwe hemel en een stralende zon en het is warm. Het tempo is aangepast aan de warmte en er worden drinkpauzes ingelast.  De route loopt door een natuurreservaat met regelmatig flinke bomen die voor schaduw zorgen.

Bij de Jozefkapel van Neeritter is binnen in de kerk een bezinning.

Na een overweging en het lied  Ubi caritas lopen we verder richting Thorn  door het  natuurreservaat Vijverbroek. We komen op tijd aan in Thorn, bij de Jacobuskapel waar de pelgrimstocht middels tekst en lied afgesloten wordt. Daarna is er gelegenheid om te pauzeren totdat we rond 13.50 uur verzamelen om de processie te bekijken die om 14 uur vanaf  de Michaelkerk vertrekt naar de kapel onder de linden. Onder het motto

KOMT ALLEN NAAR DE KAPEL ONDER DE LINDEN
DAAR IS GENEZING EN TROOST TE VINDEN

Aan het einde van de stoet sluiten we aan. De processie gaat door de straten van Thorn die mooi versierd zijn. Op verschillende plekken van de route wordt muziek gemaakt: o.a. worden er Limburgse liedjes  gezongen  op een balkon. Op een ander balkon spelen 2 doedelzakspelers met trommelaar , op een grasveldje zit een muziekgezelschap dat sfeervolle muziek speelt. Aan het einde van de tocht lopen ouders met kleuters die kaarsjes uitdelen aan de mensen aan de kant en hen uitnodigen om mee te gaan naar de kapel. Ook heeft de organisatie op voldoende punten gezorgd voor drinken: bekertjes of flesjes water worden uitgedeeld aan de deelnemers.

Bij de kapel is gelukkig genoeg schaduw en veel zitplaatsen. Er is een kort lof met muzikaal intermezzo en samenzang. Na afloopt gaan de Thorner harmonieën spelend terug naar het dorp. Ook de schutterijen gaan terug.

Wij vertrekken te voet terug naar Hunsel, de laatste 4 km, waar we om half 5 aankomen.

Waarschijnlijk hebben we de warmste tocht van het jaar gelopen, met een kleine groep bekende pelgrims.