St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Archief van berichten


Medeoprichter p. Henk Erinkveld ontvangt koninklijke onderscheiding

  

Pater Henk Erinkveld kreeg op 24 april 2020 burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens op bezoek om hem te vertellen dat hij een koninklijke onderscheiding had ontvangen: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn vele verdiensten voor de samenleving. De onderscheiding was aangevraagd door de St. Pelgrimswegen en Voetpaden - waarvan Henk medeoprichter is - en werd ondersteund door Klooster Wittem, de redemptoristen en de St. Petrus Donders Tilburg. De feitelijke uitreiking zal later plaatsvinden.


Ook Wim Slangen (secretaris SPV) gedecoreerd

Wim kreeg de onderscheiding omdat hij in de afgelopen jaren veel onderzoek heeft gedaan naar slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Zijn grote belangstelling en wereldwijde contacten heeft hij vertaald naar lessen aan basisscholen en het organiseren van herdenkingen. Hij heeft bijgedragen aan de realisatie van diverse monumenten, met name op de begraafplaats in Eygelshoven, ter ere van de crew van een Amerikaanse bommenwerper. Wim werd onderscheiden als Lid in de orde van Oranje Nassau.


René Graat, pastoor van Noorbeek, overleden

Pasen 2020 zal er een zijn die bij ieder voor zich en voor ons als SPV in het geheugen gebeiteld zal zijn.

Niet alleen was er geen Goede Vrijdag-tocht, maar op Paaszaterdag stierf ook een geliefde pastoor, René Graat.

Zijn naam is voor de SPV onlosmakelijk verbonden met de jaarlijkse Sint-Brigidatocht op 1 februari vanuit Wittem. Steeds werden we door hem gastvrij onthaald bij ‘de Wesj’ - de Brigidabron - waar we dan samen met de dorpsjeugd water putten en daarna verder trokken naar de kerk.

 

René Graat was een vriendelijke man, die tijd gaf aan het gebeuren aan de Brigidabron en het in de kerk zegenen en weer uitschenken van het water. Die de tijd nam om de aanwezigen in de kerk mee te nemen door een gemoedelijke, maar ook mooie en door zijn woorden telkens weer inspirerende ere-dienst. En graag besprenkelde hij daarbij iedereen en vooral de jeugd steeds royaal met wijwater.

 

Hij zal op vele plekken node gemist worden; de mooie herinnering aan hem zal blijven. 


SPV-bestuurslid Mat Rongen geridderd

Op vrijdag 25 oktober 2019 is Mat Rongen geridderd in de Orde van Oranje Nassau tijdens het 25-jarig bestaan van de stichting Kruisen en Kapellen in Thorn voor het vele vrijwilligerswerk dat hij heeft gedaan en doet. 
Mat Rongen is ook bestuurslid van de SPV en op 1 november is hij onze tochtleider bij de Allerheiligentocht in Thorn; u kunt hem dan feliciteren. 
Het bestuur van SPV is trots op Mat!
 

Overlijdensbericht Tonie Lassauw

Op vrijdag 2 november 2018 overleed ons bestuurslid Tonie Lassauw.

Tonie was al enige tijd ziek. Hij leed aan ALS; een slopende ziekte en werd slechts 63 jaar.

Op zaterdag 3 november, tijdens onze Hubertus-pelgrimstocht, hebben we voor Tonie nog een kaarsje opgestoken. Toen nog onwetend van zijn overlijden; dat bericht bereikte ons zaterdagavond. Op vrijdag 9 november heeft het SPV-bestuur Tonie mee uitgeleide gedaan vanuit de kerk van Schin op Geul.

Tonie was sinds 2016 lid van het bestuur van de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden. Hij was bijzonder betrokken bij de voorbereiding van onze pelgrimstochten. Namens de SPV verzorgde hij het e-mailverkeer. Dit voerde hij uit op zijn eigen spontane en persoonlijke manier.

Een echte pelgrim was hij. Eenvoudig, onopvallend, maar bijna altijd aanwezig op onze tochten. Hij maakte ook lange en verre pelgrimstochten. Vorig jaar

op 17 december heeft hij Banneux nog te voet bereikt, zij het moeizaam.

 

Tonie, bedankt voor je kameraadschap en inzet.

Wij wensen je een vredige laatste pelgrimstocht toe.

Annette en de kinderen wensen we heel veel kracht toe.